Продължава спадът в цените и сделките на имотния пазар

Продължава спадът в цените и сделките на имотния пазар

Средното намаление на пазарните цени на жилищата в страната за първото тримесечие на 2010 г. спрямо четвърто тримесечие на 2009 г. е 2.3 на сто, а спрямо съответния период на миналата година е 17.8 на сто. Това съобщи Националният статистически институт в петък.

Регистриран е спад на цените в 19 областни града, като по-значително е поевтиняването в Разград - с 9.5 на сто, и Ямбол и Бургас - с 8.4 на сто. Според националната статистика намалението в София е 1.7 на сто, ръст е установен в останалите областни градове.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през първото тримесечие на 2010 г. е 978.66 лв./кв. метър. Най-високи са средните цени във Варна - 1633.83 лв./кв. м, следвана от столицата - 1558.33 лв./кв. м, и Бургас - 1246.64. лв./кв. метър.

С малко по-различна статистика обаче излязоха две от компаниите за недвижими имоти в същия ден.

Цените на жилищата продължават да спадат и през първото тримесечие на годината, като в София поевтиняването спрямо края на 2009 г. е с 6.5 на сто, 3.6 процента - в Пловдив, и пет на сто - във Варна. Това сочи индексът на “Райфайзен Имоти“, съобщиха от компанията в петък.

Спрямо същия период на миналата година обаче спадът на средните пазарни цени на жилищата в столицата е с 18.8%.

Индексът обобщава движението на средните пазарни цени на различните типове жилищни имоти в различните райони и се базира на данни за реално сключени сделки по продажна цена.

“В началото на 2010 г. активното търсене на жилища е насочено основно към новопостроените и завършени имоти. Затова цените в този сегмент се задържат сравнително по-стабилни. Подобряващите се оферти за кредитиране започват да действат стабилизиращо на пазара”, коментира Иван Велков, Управител на Райфайзен Имоти.

Тенденцията за интерес на купувачите предимно към новото строителство се потвърждава и от анализ на агенцията за недвижими имоти “Адрес“. Нюансът е, че хитът на пазара за първите месеци на годината са малките нови апартаменти, с високо качество на строежа и добра локация на цена до 25 000 евро. Тези сделки заемат 34% от общия обем реализирани продажби, отчитат от компанията. Според консултантите ѝ успехът се дължи на оферираните изключително добри параметри за атрактивна ниска обща цена.

“Предлагането на този тип жилища намалява, а строителството на нови сгради не бележи висока активност в момента. Като резултат в близките месеци в този сегмент тенденциите могат дори да се обърнат и търсенето на малки апартаменти да надмине предлагането”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на “Адрес“.

Агенцията отчита и това, че около 9% от сключените през периода сделки бяха с над 90% външно финансиране. По информация на клиенти купувачи, 4% са били изцяло заемен капитал – ипотечен кредит съчетан с потребителски без поръчители или заем от роднини. Сравнително по-малките суми, които са необходими за покупка днес, създават условия за използването на такива схеми, отбелязва агенцията.
Отстъпките са властвали на пазара и през първото тримесечие на тази година, като преговори за намаляване на първоначално обявената цена са водени в 87% от случаите. Средната отстъпка се движи около 3000 евро. Насърчени от банковите реклами, част от продавачите поставят по-високи цени на имоти, но при поява на купувач с интерес им се налага да свалят цената, а в доста случаи и губят сделката.

Статистиката сочи, че на база реално сключени сделки спадът се запазва в рамките на около 5%. В част от районите има по-малки отклонения, а на места и лек ръст, породен от появата на по-интересни предложения на малко по-високи от средните нива.

Според разнообразните пазарни фактори се формират две основни групи от купувачи. В едната са хора на възраст между 25 и 30 години, които използват ипотечен кредит за покупка на апартамент. В другата влизат инвестиционно настроени играчи на 40-50 години. Завръщането на този частично спекулативен интерес е добър знак за бъдещето на пазара на недвижими имоти, особено ако се запази във времето. Нарастването на броя на тези сделки ще осигури на сектора нужната динамика.

Сред купувачите на първи дом са преобладавали представителите на компании в сектора на информационните технологии, където доходите се запазват въпреки кризата, както и банковите служители, които имат преференциални условия за финансиране. Активността на първите доведе до сделки на нива от 100–120 хил. евро. Не са единични и сделки, при които студенти стават собственици на жилища със спестени пари на родителите.

Българите, работещи в чужбина, правят плахи стъпки на пазара у нас, привлечени от ниските цени на имотите и насърчени от първите знаци за излизане от кризата, които се наблюдават в Европа.

Спадът на пазара на наеми продължава да бъде сериозен и през периода са сключени голям брой сделки на изключително ниски нива. Жилище от около 75 кв.м. в центъра на столицата е дадено под наем за 210 евро месечно. Помещение от 120 кв.м., предназначено за кафене, пък и било отдадено за 600 евро. Наематели на близо 50 кв. м. до Докторската градина плащат едва 100 евро, а на двустаен апартамент до Медицинска академия - за 180 евро.

Предоговарянето на нивата на наемите бе основно през тримесечието. Например мезонет от 110 кв. м. в района на Оборище първоначално бе оферирана за 500 евро, но сделката бе сключена на 350 евро месечен наем. Онези наемодатели, които се опитаха да задържат първоначалните си цени, които обаче не отговарят на очакванията на наемателите, не успяха да сключат сделка и жилищата им останаха празни.

Сериозно раздвижване се отчита и при офисните наеми - сграда с площ от близо 700 кв.м. е отдадена за 4500 евро – сделка, която дава недвусмислена положителна индикация за събуждането на пазара в този сегмент.

Във Варна голяма част от продавачите отстъпиха от твърде високите първоначално оферирани цени. Тухлено жилище в кв. Левски е продадено за 70 хил. евро при първоначална цена 120 хил. евро. Най-търсеният наем в морската столица е около 200 евро на кв.м., като обикновено за тази сума може да се наеме тухлен имот между 55 и 65 кв.м.

Прогнозата на “Адрес“ е, че тенденция към плахо и символично поскъпване на имотите може да започне да се усеща едва през третото, дори четвъртото тримесечие на 2010 година. “Това ще се случи единствено и само при условие, че икономическата ситуация в България се подобри и се появи всеобщо усещане за стабилност на доходите.”, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на агенцията.

Споделяне

Още от Имоти