Продължават споровете за проектобюджета на здравната каса

Лекарите и синдикатите са недоволни от недофинансирането, готвят протести

Продължават споровете за проектобюджета на здравната каса

Все още не е готов проектът за бюджет на Националната здравно-осигурителна каза (НЗОК) за 2014 година. Това обяви зам.-министърът на финансите Людмила Елкова, която е и председател на Надзорния съвет на касата след тричасовото заседание на съвета в понеделник, когато се очакваше институцията да излезе с предложението си за бюджет. По думите на Петкова, проектът може да се очаква "до петък".

Часове преди това Българският лекарски съюз даде на правителството ултиматум да вземе решение за бюджета на НЗОК най-късно до 8-и ноември. Решението бе взето на извънредния 58-и събор на организацията, който се проведе в събота.

Препоръката на браншовия съюз е медиците да излязат в неплатен отпуск и да обслужват само спешни случаи, обяви на събора председателят на БЛС Цветан Райчинов. В съобщението от БЛС в понеделник категоричност какво ще представлява протестът нямаше, а само се съобщаваше, че "формата и видът на протестите ще бъдат определени допълнително от Националния съвет на съсловната организация".

Според Райчинов, парадоксална е идеята новият бюджет да бъде планиран с 200 млн. лв. дефицит, докато в същото време предвиденият излишък (резерв) е 104 млн. лева.

За възможни протестни действия предупредиха и синдикатите, които също не одобряват насоката, в която се планира бюджетът на касата за следващата година. Според КНСБ, той е "дори по-лош от този за 2013-а". Като ключов пропуск оттам се посочва, че никъде в предложението за бюджет не е отчетен очакваният дефицит от 150 млн. лв. за настоящата година.

Неприемливо е да се планира дефицит на здравно-осигурителните плащания в размер на 440.7 млн. лв. спрямо изразходваните средства през 2013, а в същото време да се приема излишък по бюджета на касата за 2014 в размер на 104.8 млн. лв., е позицията на КНСБ.

Ръководството на Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) призова управляващите да актуализират бюджета на касата за 2013 година, за да може изцяло да се покрие дейността на болниците. Друго искане на синдиката е здравно-осигурителните плащания за следващата година да бъдат в размер на очакваната стойност за 2013, плюс 105 млн. лв. отгоре, които да дойдат от здравно-осигурителни вноски, постъпили през 2012-а година

От КНСБ и ФСЗ обявиха, че започват допитване до структурите си за готовност за организиране на протести, както и консултации за съвместни действия със съсловните организации.

Дефицитът в Националната здравно-осигурителна каса беше предизвестен, коментира председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер пред "Фокус". По думите ѝ, проблемите са личали още с приемането на бюджет 2013. По думите ѝ обаче, все още има бюджетни техники, възможности и време да бъде решен проблемът с финансирането на болниците, който предизвика недоволство у медиците.

За да се справи с кризисната ситуация, здравната каса реши през миналата седмица да изплаща само 80 процента от дейността на лечебните заведения през септември.

Джафер подчерта, че бюджетът на касата трябва да е разписан така, че парите от здравните вноски на гражданите да се ползват именно за здраве.

Лекари продължават да настояват държавата да поеме отговорност за ваксините

Ваксините не са дейност, която би трябвало да се извършва от здравната каса, заявиха от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Тази функция бе прехвърлена от здравното министерство върху НЗОК по време на управлението на ГЕРБ. Оттогава касата е тази, която купува, съхранява и разпределя задължителните ваксини съобразно имунизационния календар на страната. Не се очаква промяна и през следващата година. Планирано е връщане само на фонд "Ин витро", който също беше прехвърлен като отговорност на НЗОК.

Според лекарите е по-целесъобразно финансовите средства, които сега се ползват за ваксини, да бъдат насочени за диагностика и лечение на здравно-осигурените лица, а задължителната ваксинопрофилактика да се извършва от здравното министерство с пари от държавния бюджет. Аргументът на джипитата е, че "съгласно Закона за здравето, имунопрофилактиката е грижа на държавата".

Споделяне

Още от България