Проект на УНИЦЕФ помага за намаляване агресията в училище

С една четвърт са намалели случаите на тормоз между съученици в училищата, участвали в проекта на УНИЦЕФ "Училище без насилие". Това съобщи в понеделник психологът Иван Игов при представянето на резултатите от проекта.

В проекта са участвали пет училища в София - четири общински и едно държавно. Проектът е осъществен от юни 2007 г. до май 2009 г. В началото на проекта всяко пето дете е споделяло с родители и учители, че е подложено на тормоз.

След приключването на проекта децата са започнали да споделят повече за с приятели или с родител за преживян тормоз, а 70 процента от децата заявяват, че споделянето е довело до спирането на тормоза.

Най-честата форма на насилие между учениците в началото на проекта е била свързана с удари, обиди, дразнене, разпространение на клевети и клюки, настройване на други деца срещу жертвата и вземане на чужди вещи. Според Игов психологическите профили на децата-жертви и децата-насилници съвпадат по отношение на невъзможността да се справят със социалната среда.

Очаква се от новата учебна година този проект да започне в още до осем училища в София, а постепенно да бъде приложен и в страната.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?