Проектът за пренос на каспийски газ от Турция към Централна Европа през България ще е завършен към 2012 г.

Проектът за газопровод Набуко за пренос на каспийски газ от Турция към Централна Европа през територията на България, Румъния, Унгария и Австрия, трябва да бъде завършен през 2010-2012 г., предаде Ромпрес.

Фирмите-участнички - турската компания Боташ, българската Булгаргаз, унгарската Мол, австрийската ОMV и румънската Транзгаз, трябва да вземат решение за финансирането на проекта, към който са проявили интерес няколко банки, в това число Европейската инвестиционна банка.

Миналата седмица в Букурещ се състоя съвещание на Ръководния комитет за реализация на проекта Набуко. Комитетът е обсъждал избора на консултант, който да състави техническата документация по проекта, съобщи румънският държавен министър по икономиката Юлиан Янку, предаде Ромпрес, цитирана от БТА.

През 2020 г. се очаква потреблението на газ в Европейския съюз да достигне 900 милиарда кубични метра годишно, което е двойно повече от количеството, потребявано през 2000 година. Вносът на газ ще бъде около 60 процента от общото търсене. В момента по-голямата част от вноса на газ в ЕС се осъществява от Русия, затова съюзът търси алтернативни източници, като проектът Набуко е един от тези примери.

Проектът Набуко бе включен в програмата Трансевропейски мрежи, а 50 процента от разходите за проучването на приложимостта му, са съфинансирани от ЕС. Проучването струва 3,3 милиона долара, каза Юлиан Янку.

Страните, през които преминават най-големите части от бъдещия газопровод, са Румъния (600 км от общо 3400 км) и Турция, отбелязва Ромпрес. Капацитетът на газопровода ще бъде 30 милиарда кубични метра годишно. Инвестицията ще възлезе общо на 4,4 милиарда долара. Тръбопроводът ще доставя природен газ от Иран, Азербайджан, Туркменистан и Казахстан, които не могат да използват руската система за пренос на газ.

Според данните на румънското министерство на икономиката през последните три години търсенето на газ в ЕС е скочило с повече от шест процента, а в Румъния - със 17,8 на сто годишно.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?