Проекти за 50 млн. евро в икономическа зона "Тракия" през 2016 г.

През миналата година са открити 1500 работни места, ромите са включени в образователни програми

Проекти за 50 млн. евро в икономическа зона "Тракия" през 2016 г.

Един от най-мащабните икономически проекти у нас – икономическа зона "Тракия", продължава да расте и да се развива. През миналата година са открити над 1500 нови работни  места, а през тази година ще бъдат реализирани проекти за около 50 млн. евро. Това съобщи инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на "Сиенит Холдинг" АД, които развиват зоната.

Така равносметката към момента е привлечени над 100 инвеститори, от тях 80 чужди и разкрити над 12 000 работни места от 1995 г. досега. Преди три години шест икономически зони около Пловдив взеха решение да се обединят в една наречена "Тракия Икономическа Зона" (ТИЗ), за да бъдат конкурентни на пазара. Изцяло частната инициатива получи подкрепата и на деветте общини в региона.

От миналата година е направена и връзката между бизнеса и образованието, което осигурява подготвени кадри за откриващите се нови предприятия, коментира инж.Панчев. Инициативата е на производителя на авточасти ABB и "Клъстер Тракия икономическа зона".

"Решихме на първо време от тази година да стартираме една паралелка с две специалности - маркетинг и ел.монтьор", каза Петър Карпаров, директора на професионална гимназия  "Петър Парчевич" в Раковски. Учениците ще могат да ходят на практика в двата завода на АББ и ще имат осигурена работа след завършването. Фирмата ще оборудва и кабинет в гимназията. "Това е начинът да убедим децата да останат да учат в Раковски, а не да бягат в големия град. Дано и други фирми от зоната да проявят интерес", надява се директорът.

"С община Марица и "Уилям Хюз" обмисляме подобна опция за училището в Калековец", допълни инж. Панчев. Той смята, че по този начин ще се подпомогне интеграцията и реализацията на ромското население. Това вече се случва в завода на английската фирма. Фондация "Бауерзакс" също подпомага интеграцията на ромите.

Новите инвеститори

През тази година няколко български и чужди фирми ще открият нови производствени мощности в "Тракия Икономическа зона".

До няколко дни българската "Биофреш" очаква да получи акт 16 и да пусне в експлоатация базата си. Предприятието ще произвежда маркова козметика от розово масло, ще изгради роботизиран склад и офис помещения, като инвестицията възлиза на 5 млн. евро. По-голямата част от продукцията е за износ, включително и в Китай.

В близост до "Биофреш" и до магистрала "Тракия" са двете халета на "Елена Пропъртис" и "Сенсор", всяко едно върху площ от 4000 кв.м и с инвестиция за по 1.1 милиона лева. Те се отдават под наем, като са подходящи за компании от търговията, леката промишленост, складова и спедиторска дейност.

Производителят на детайли за бяла техника "Мекалит България" започва ново производство в завода си в зоната.  Преди три години германската "Мекалит" (Mecalit) стъпи у нас, за да е по-близко до основните си западноевропейски клиенти, изнасящи производството си на изток, като основната цел беше оттук да се снабдяват предприятията на "Либхер" (Liebherr), "Бош-Сименс Хаузгерете" ( Bosch-Siemens Hausgeraete) и "Миле" (Miele). В желанието си да разшири бизнеса си обаче сега пловдивският завод навлиза в нова област – производство на пластмасови елементи за автомобилната индустрия. В допълнителната линия са инвестирани близо 3 млн. евро, а сред клиентите са компании като "Рено-Нисан" (Renault-Nissan), "Фолксваген" ( Volkswagen) и "Мерцедес" (Mercedes).

Германският предприемач Райнер Зигмунд от веригата за облекла втора употреба "Ла Фиеста" (La Fiesta) в партньорство с фонда за дялови инвестиции "Блек Пийк Кепитъл" (BlackPeak Capital) започва през март строителство на сортировъчен завод за употребяван текстил. Инвестицията в сградата и сортировъчните машини е за около 2.5 млн. евро, като в предприятието ще работят 120 - 150 души.

Проектирането на агроцентър "Калояново" е завършен и предстои изграждането на тържище, където производителите ще могат не само да продават стоката си, но и да си партнират за доставки в големите търговски вериги. На следващия етап се предвижда да има и преработвателни предприятия за сокове, консерви и други.  Цялата инвестиция ще бъде за над 5 млн. евро.

Нов инвеститор в зоната е производителят на кормилна и задвижваща техника "Вили Елбе аутомотив България", дъщерна компания на германската Willi Elbe Gelenkwellen. Тя купи близо 20 дка до Куклен, като се очаква в скоро време да започне строителството на новия завод.

Доста напреднал е проектът на българо-немската "Интрама" (Entrama) за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Компанията купи над 20 дка в зоната за изграждане на фабрика.

Предварителен договор е сключен и с още един германски производител на автомобилни части. Фирма от САЩ в областта на машиностроенето също проявява интерес да инвестира край Пловдив, както и китайска компания за производство на автомобилни компоненти.

На финалната права са и преговорите с международна компания в областта на електрооборудването, които имат планове за завод, в който ще работят около 1000 души.
 
Изминалата 2015 г.

В началото на 2015 г. "Щром" пусна в експлоатация консервната си фабрика "Траки" за 4.7 млн. евро, като няколко партиди продукция вече са на пазарите в Русия, Англия и Италия. Подготвя се износ и за Германия. През 2014 г. компанията купи 150 декара селскостопански земи, върху които отглежда червена капия за собственото си производство, а останалата част от суровините изкупува от местни производители.

Американската "Сенсата" (Sensata Technologies),  която е номер 1 в света в производството на сензорни и електрозащитни устройства, приключи първия етап от изграждането на предприятието си. Компанията избра да инвестира край Пловдив заради комбинация от фактори - магистралата, летище, гарантиран достъп до електричество и инфраструктура, подкрепа от местната власт, близо до Техническия университет. Плановете на "Сенсата" са до четири години да бъдат наети 1500 работника. В първата фаза от проекта е изградено предприятие от 10 000 кв.м, а общо теренът е от 68 декара. За миналата година инвестицията е 40 млн. долара.

Японската компания SMC Industrial Automation, която е в топ 50 на най-иновативните компании в света, купи 180 000 кв.м. терен в зона "Тракия" през 2015 г.

"Либхер-Хаузгерете Марица", което е част от германското дружество "Либхер", приключи строителството на новия си логистичен център, разположен върху 32 декара в зоната през 2015 г. С него ще се увеличи производството в освободените заводски площи, така че след последното разширение в завода ще се произвеждат един милион хладилни уреда годишно. В момента тече оборудването на логистичния център, като цялата инвестиция в него е над 30 милиона лева.

Италианската "Дзобеле", световен лидер в света по производство на ароматизатори за битови нужди, получи през 2015 г. нови 3000 кв.м за склад и производство, като инвестира над 2 млн. евро. С това разширение предприятието вече се простира върху 11 декара.

През 2015 г. завърши четвъртото разширение на завода на британската фирма за производство на автомобилни детайли "Уилям Хюз", като вече се планирана и ново. Англичаните са в зоната от 11 години и инвестират всяка година средно по 1 млн. евро.

Логистичната компания "Шенкер" (DB Schenker) утрои площите си край Пловдив, като в края на миналата година компанията пусна нов склад върху 2000 кв.м. Още 2000 кв.м се очаква да бъдат добавени в средата на тази година. Проектът се изпълнява заедно с "Логистика Марица", която развива индустриална зона "Марица", част от зона "Тракия".

"Тракия икономическа зона"

"Тракия икономическа зона" обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив – "Марица", "Куклен", "Раковски", високо технологичен център "Тракия", агро център "Калояново" и парк "Образование и високи технологии".

Досега във всички зони са инвестирани над 1 милиард евро, като цялата "Тракия икономическа зона" се простира на площ от 10 700 000 кв. м, от която 3 250 000 кв. м вече е заета.

Това е най-бързо растящата индустриална зона у нас през последните 20 години, като в нея са заети около 68 000 души в преработващата промишленост и още 20 000 инженери и машинни оператори в други индустрии.

Формулата за успеха е в доброто местоположение - на важни жп и пътни коридори, които свързват Европа, Азия и Африка, инфраструктурната ѝ обезпеченост – ток, газ, вода, канал и телекомуникации, както и индивидуално административно обслужване от специализирано звено, което гарантира ускорени процедури за инвеститорите.

В близост до зоната има 7 основни университета и 2 колежа с инженерни и хуманитарни дисциплини, както и повече от 80 училища, езикови и професионални гимназии, които подават кадри на бизнеса. 

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?