Проф. Константинов: Има поне три предимства на партийното финансиране по телефона

Има поне три очевидни предимства в избрания от Демократи за силна България (ДСБ) подход за финансиране на партията чрез платен телефон, заяви проф. Михаил Константинов в понеделник пред радио Нова Европа. Той посочи, че тази практика е нова за България, но не и за света, където също така има възможност за подкрепа на партията чрез Интернет.

Платеното обаждане е напълно законен начин на финансиране и дава възможност за реална оценка на подкрепата и привържениците, които са си направили труда да се обадят по телефона и да дадат по един лев.

"И третото, този начин е напълно прозрачен. До последната стотинка е ясно колко пари са влезли по този начин в партийната каса. И това е за предпочитане, отколкото да бъде донесен един куфар с пари и да бъде даден в партийната централа под масата", каза проф. Константинов.

Той смята, че идеята ще допадне на хората, свикнали със съвременната комуникация.

От 3 март ДСБ започна кампанията по набиране на средства чрез телефонно обаждане по стационарен телефон чрез БТК. Освен това партията залага на Интернет - комуникацията, като допуска подаване на заявления за членство по електронен път, което е важно за българите в чужбина.

Към момента е известно, че е и Новото време готви кампания за набиране на средства чрез платен телефон.

Според проф. Константинов, недостатък на този метод е първичната съпротива от страна на хора, привикнали към статуквото.

Той обаче изтъкна, финансирането по този начин или чрез Интернет поставя пред партиите изискване да отчетат изразходването на средствата до стотинка.

"Докато ако има едни безотчетни пари, които аз съм му донесъл и съм ги хвърлил на бюрото на партийния шеф, какво става? Първо, той си взима половината за себе си, другата половина раздава на партийни активисти било за бензин, било за такива черни командировъчни за нещо, и парите изчезват. Не се следят, не се плаща данък добавена стойност върху тях, а пък върху тези съобщения директно данък добавена стойност се плаща итой отива в бюджета. Ето я разликата между двата начина. Единият начин е прозрачен, а другият би могъл и да е черен", обясни проф. Константинов пред Нова Европа.

ДСБ съобщиха, че набраните чрез телефонни обаждания средства няма да постъпват в партийната каса, а ще отидат по сметката на PR-агенцията, която е ангажирана с предизборната кампания.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?