Прокуратурата няма да си поставя срокове за разследването на атентата в Сарафово

Държавното обвинение няма да си поставя повече срокове за завършването на разследването на атентата в Сарафово, при който на 18 юли 2012 г. загинаха петима израелци и един българин. Това обяви в петък главният прокурор Сотир Цацаров след среща с шефа на Европол Роб Уейнрайт.

"Не се намираме пред едно нормално разследване, което да протича като разследване в местни условия. Намираме се в условия, в които огромна част от доказателствения материал се събира по реда на международната правна помощ с изключително детайлизиране. Достатъчно е само да спомена, че за да се уточни маршрута на едно лице, което е влязло в Република България и е излязло от нея, и което определено има съпричастност към извършването на терористичния акт - за да се установи началната и крайна точка, по която е тръгнало, и от която се е върнало – те определено съвпадат, за тази цел бяха необходими 12 съдебни поръчки, които бяха изпратени на няколко страни. Тези съдебни поръчки са изпълнени", коментира Цацаров.

По думите му "трябва да дадем ясен сигнал, че в България тероризмът се наказва с цялата строгост на закона, независимо от това, зад кой от извършителите коя и каква международна или друга организация стои".

От думите на главния прокурор стана ясно, че основна роля в напредъка на разследването е изиграла европейската полицейска служба. Преди няколко месеца Цацаров обяви, че е установен трети участник в атентата, но името му бе запазено в тайна. Именно заради тази информация бе забавено и внасянето нас обвинителен акт по делото.

"Благодарение на това, което Европол направи, бяхме в състояние ефективно да напреднем в разследването по случая „Сарафово”. Обсъдихме двустранното сътрудничество с Европол, което е дългогодишно и в последните години, вървящо във възходяща линия. Оценяваме не само обмена на информация, което помага значително да повишим нашите способности, но също така и съвместните екипи за разследване, и съвместните операции, които се провеждат под егидата на Европол", заяви в петък и вътрешният министър Цветлин Йовчев.

"Много съм впечатлен от начина, по който се води разследването от българските власти по случая "Сарафово". Тази сутрин имах много важен разговор с главния прокурор за разследването на терористичния акт в Сарафово в Бургас. Разследването продължава с активната подкрепа на Европол. Убеден съм, че ще има успешен край на този важен случай. Това е важно не само за сигурността на България, но и за сигурността на ЕС. Трябва да останем чувствителни и нащрек за всякакъв терористичен акт, и всяка терористична проява, която може да възникне, където и да било на територията на ЕС", добави Роб Уейнрайт.

По думите му "през последните няколко месеца е налице увеличение на обмена на информация между Европол и българските власти".

Споделяне

Още по темата

Още от България