Прокуратурата платила над 7 млн. лв. обезщетения през 2016 г.

Над 2 млн. лв. струват на България загубените дела в Страсбург м.г.

Сн. БГНЕС
Прокуратурата е изплатила 7 119 063 лева за обезщетения по загубени дела по закона за отговорността на държавата и общините през 2016 година. Това се разбира от отговор на държавното обвинение по Закона за достъп до обществена информация до "Дневник".
 
В тази сума не се включват сумите по дела, по които България е била осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Към края на година прокуратурата е имала да плаща още над 39 хил. лв. обезщетения, като върху тях се трупат лихви.Справката, предоставена на "Дневник", включва 397 дела, като най-старото е от 2010 г. 
 
От една страна голямата сума на обезщетенията показва, че се задържа тенденцията през последните години гражданите да търсят правата си срещу незаконосъобразни действия на разследващите или ако срещу тях е било започнало разследване, което в крайна сметка е прекратено.
 
Всяка година сумите, които прокуратурата трябва да плати за обезщетения нарастват. Едно от най-резките увеличения е през 2012 г. - почти тройно в сравнение с предходната година, когато са били за 1,67 млн. лева. През 2010 г. пък прокуратурата е била осъдена да плати 852 000 лева.
 
През 2016 г. бюджетът на държавното обвинение е бил малко над 200 млн. лв. Парите им за тази година бяха увеличени с около 16 млн. лв.
 
Сред неизплатените над 30 000 лева обезщетения има дело от 2011 г. на Районен съд-Сливен.То е заведено от двама души, които са били задържани през 2010 г. за 72 часа заради обвинение в изнудване. Година по-късно разследванията са прекратени поради недоказаност. В решението на съда, с което се постановява обезщетение става известно, че един задържаните, които са били мъж и жена - свидетелства, че в деня на ареста ѝ котката, която има от 10 години избягва, като тя така и не е открита.
 
"Освен това ареста и неоснователното разследване е оказало негативно влияние върху психиката и личностния авторитет на техния син, който е студент на който непосредствено след тези събития са направили операция на жлъчката, като споделя, че това е най-вероятно от преживяния стрес, като споделя, че същият е разбрал след няколко дни от задържането на техните родители. От тогава и синът им и те самите са отчаяни, депресирани а на ищеца Д. зъбите започнали да падат, както и косата му започнала да пада на кичури". По това дело сумата е над 6 000 лева.

Междувременно стана ясно, че почти 1 млн. евро е платила България по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург през 2016 г.

Заплатените обезщетения за 2016 г. са общо 960 100 евро или 1 877 800 лева, като в тази сума влизат плащанията по приятелските споразумения и едностранните декларации. Обезщетенията само по осъдителните решения са 854 800 евро или 1 671 800 лв., става ясно от справка на правосъдното министерство, цитирана от БГНЕС.

Ведомството е сключило общо 268 споразумения по реда на Закона за отговорност на държавата и общините за вреди и на Закона за съдебната власт, като е заплатила 604 648 лв. по 243 споразумения за "бавно правосъдие". Сумата е близо с 200 000 лв. по-малка от 2015 г., когато са били платени 794 720 лв. по 289 споразумения.

От 2012 г. у нас действа компенсаторен механизъм, който предвижда всеки, който има основание да се счита за ощетен, заради “бавно правосъдие” да поиска да бъде компенсиран. Това става чрез подаване на жалба до Инспектората към Висшия съдебен съвет. Целта беше да се намалят жалбите пред ЕСПЧ в Страсбург.

"Видно от статистиките на ЕСПЧ, в последните 5 години България трайно е извън първата десетка на страните с най-много висящи жалби пред ЕСПЧ. По официални данни през 2016 г. България е на 16 място по брой висящи жалби със 718 жалби, като тази положителна тенденция се дължи и на въведения през 2012 г. компенсаторен механизъм", изтъкват от правосъдното министерство.

 
Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?