Прокуратурата почти готова с обвинението за изнудване срещу Алексей Петров

Очаква се в близките месеци прокуратурата да приключи една от линиите в разследването срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Според информация на БНР става дума за обвинение за изнудване през периода 1997-98 година.

Обвинението е сред новите, с които се сдоби Петров заради настойчивостта, с която иска да напусне ареста. С показания на няколко души, твърдящи, че им е отнел пари и имоти, прокуратурата разполагаше още в началото на разследването, но около мерките за неотклонение на Петров ги потвърди чрез допълнителни разпити.

Рекетът и принудата датират от началните години на действието на въоръжената организирана престъпна група, която обвинението и МВР твърдят, че е създадена от бившата барета.

Няколкото случая от 97-а и 98-а година са единствените фиксирани във времето, което, според БНР, означава, че след 2000 г., Петров е започнал да се дистанцира от подземния свят и да излиза на светло. Това става чрез влизането му в службите – първо като агент на прикритие, после като съветник на ДАНС.

Тази метаморфоза, според разследващите, ще затрудни работата им по другите обвинения срещу него – за данъчни престъпления, пране на пари, източване на "Кремиковци”.

Затова и новата стратегия на работещите по "Октопода" е да разделят мегаделото на отделни дела за отделните престъпления.

Споделяне

Още по темата

Още от България