Прокуратурата погна БНБ защо е закривала фалирали трезори

Прокуратурата погна БНБ защо е закривала фалирали трезори

След 6 години, прокуратурата възобнови абсурдното дело срещу БНБ защо е закривала фалирали трезори. В петък хората на Филчев наложиха 5000 лв. гаранция на подуправителя Емилия Миланова, която ръководи “Банков надзор” и по чиито предложения през 1997 г. Централната банка отне лицензите на източените търговски трезори, в които по време на банковата криза изгоряха милиони спестявания на вложителите.

Сегашното ръководство на БНБ светкавично подкрепи подуправителя Емилия Миланова, която е обвинена конкретно заради отнетите лицензи на фалиралите Капиталбанк и Добруджанска банка.

Днес Миланова бе повикана в столичното следствие по делото, заведено още от бившия главен прокурор Иван Татарчев. На влизане тя заяви пред журналистите: "Дойдох, за да докажа, че не съм мъж. Предполагам, че няма да е трудно". По-късно прокуратурата разпространи съобщение, че на подуправителя на БНБ, ръководещ банковия надзор, е наложена гаранция от 5000 лева.  

Лиценз на банка се отнема от управителя на БНБ по предложение на подуправителя, ръководещ "Банков надзор".  

Лицензът на Капиталбанк бе отнет на 20 ноември 1997 г. Тогава в Капиталбанк вече бе започната проверка, наредена от главния прокурор Иван Татарчев и МВР, която установи, че има необходимите данни за започване на следствие.

Впоследствие банката бе обявена в несъстоятелност последователно от Софийски градски съд и от две инстанции на Върховния касационен съд. 

По-късно обаче Татарчев разпореди следствие срещу подуправителя Емилия Миланова заради фалитите на Капиталбанк и на Добруджанска. 

Веднага след днешното съобщение на прокуратурата, ръководената от Иван Искров Централна банка разпространи изявление, с което защити действията на Емилия Миланова и на предишния централен банкер Светослав Гаврийски. 

Българската народна банка потвърждава правилността на взетите решения за отнемане на лицензиите на "Капиталбанк" АД и "Добруджанска търговска банка" АД, се казва в официалната позиция, разпространена от пресцентъра на банката.    

Централната банка е озадачена от възобновяването на следствието след шест години, без да са налице нови факти или обстоятелства при положение, че органите на съда и прокуратурата многократно са потвърдили правилността на действията на БНБ, се казва в съобщението.

"Каквито и средства да се използват срещу Емилия Миланова, БНБ ще отстоява интересите на вложителите, както законът го изисква, и твърдо застава зад своите досегашни решения", заявява Централната банка и допълва, че се надява на бързо и справедливо решение.   

От БНБ посочват, че решението за отнемане на лицензията на "Капиталбанк" АД и "Добруджанска търговска банка" АД са взети след внимателен професионален анализ на финансовото състояние на банките. Проучени са били задълбочено всички тeхни активи, схемите, чрез които банките са направили фиктивен опит за увеличаване на своя капитал. Екипи от експерти в управление "Банков надзор" дълго са анализирали състоянието на активите и задълженията на банките, вноските в капитала им и способите за погасяване на техните задължения.  

БНБ е призвана да контролира банковата система и да се грижи за нейната стабилност. Това нейно публично правно задължение не може да се разглежда вън от задължението ѝ да санкционира всеки опит да се заобиколи законa и да се създават счетоводни привидности, с които да се заблуждават вложителите в банките и другите техни кредитори, допълват от БНБ.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?