Прокуратурата поиска имунитета на германския президент

Прокуратурата в Хановер съобщи в четвъртък вечерта, че е поискала от парламента да отнеме имунитета на президента Кристиан Вулф, съобщиха информационните агенции. Това е първа стъпка към започване на официално разследване, което може да доведе до обвинения в корупция, предаде ДПА.

Ако Бундестагът позволи проверката да продължи, Вулф може да се окаже първият германски държавен глава, срещу когото е започнало разследване От средата на декември германският президент е в центъра на скандал заради връзки с богати бизнесмени.

Той бе критикуван, че когато е бил премиер на Долна Саксония, е взел от съпругата на свой познат голям заем при много изгодни условия, а като ръководител на провинцията през 2007 г. се е възползвал от безплатна почивка, осигурена му от бизнесмен.

Вулф бе обвинен и в опит да окаже натиск върху главен редактор, за да скрие неудобната за него информация за заема. Президентът вече се извини, че преди време не е казал за заема, който е взел, за да си купи жилище и отхвърли призивите да подаде оставка. Вулф съобщи още, че си е платил за тридневния престой в един от германските курорти, за който се твърди, че му бил осигурен от бизнесмен.

Прокуратурата съобщи, че има "подозрения", че Вулф може да се е облагодетелствал от служебното си положение - престъпление, което се наказва с до три години затвор. Анализатори смятат, че Вулф, който е консерватор, се превръща в проблем за християндемократите на канцлера Ангела Меркел, които и са изправени пред трудната задача да запазят контрола в две провинции, където тази година предстоят избори.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?