Прокуратурата поиска резервни защитници в процеса срещу Марио Николов

В първия ден от влизането в сила на промените в НПК, прокуратурата внесе искане за назначаване на резервни защитници по делото за източване на 7.5 млн. лв. от програма САПАРД.

Подсъдими са Марио Николов и съпругата му Мариана заедно с още няколко души, които, според прокуратурата, са представяли стари месопреработвателни машини за нови.

Решението на държавното обвинение бе очаквано предвид развитието на процеса.

При последното заседание по делото съдебният състав насрочи пет поредни дати през юни, на които да заседава по делото. Всички защитници на подсъдимите възразиха, като се мотивираха със служебна заетост. Още тогава съдът се позова на възможността да назначи служебни адвокати на подсъдимите.

Промените в НПК постановяват, че ако подсъдим по дело за тежко престъпление (за над 5 год. затвор) се яви без защитник, съдът може да му назначи резервен. Така делото не може да бъде отложено. Обвиняемите запазват правото си да се откажат от конкретния резервен адвокат, но автоматично ще им бъде назначаван друг.

Президентът Георги Първанов атакува този текст от НПК пред Конституционния съд, но това не спира неговото действие.

Делото в градския съд вече девет пъти е отлагано заради неявяване на защитници.

Марио Николов, съпругата му и останалите подсъдими вече получиха тежки присъди за изпиране на усвоените пари. По това дело подсъдим бе и Людмил Стойков, който обаче бе намерен за невинен.

Споделяне

Още по темата

Още от България