Прокуратурата проверява престъпление ли са блокадите на турската граница

СГП ще преценява действията на кандидат-депутати от "Обединени патриоти"

Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура (СГП) ще проверява дали с издигането на блокади по българо-турската граница кандидат-депутатите от коалиция "Обединени патриоти" са извършили престъпление, пречейки на български граждани да гласуват.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата в четвъртък, в което се посочва, че до главния прокурор Сотир Цацаров са постъпили множество сигнали, които той е препратил на СГП заради имунитета на някои от визираните в тях лица.

"Твърди се, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е станало публично известно и чрез медиите. Според сигналите са налице данни за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 167 ал. 1 от НК", посочват от държавното обвинение.

Предстои разследващите да изискат кадри от телевизиите, които подробно отразяваха действията на блокиращите границата в дните преди парламентарните избори в неделя. Ще бъдат снети и обяснения от присъствалите на мястото граждани и полицаи.

По-късно през деня говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова отказа да назове имената на проверяваните за блокадата. Тя обясни, че проверката е започнала след около десетина сигнала на граждани и организацията "Протестна мрежа". Арнаудова каза, че прокуратурата е щяла да се самосезира, без значение сигналите на гражданите.

При разследването ще се ползват основно записите на медиите от блокадите. На тях се виждат евродепутатът и кандидат за 44-ото Народно събрание Ангел Джамбазки, както съпредседателите на "Обединените патриоти" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Имунитетът им няма значение за предварителната проверка на държавното обвинение. Ако прокуратурата прецени, че има престъпление, ще се иска свалянето на имунитета им от Народното събрание, ако те са депутати.

"Обединени патриоти - НФСБ, ВМРО и Атака" са уведомили общината в Свиленград за провеждането на митинг от 11 ч. на 24 март до 11 ч. на 26 март, каквото е изискването по закон. Трябва да се провери дали с митинга не са били възпрепятствани български граждани да гласуват", каза Арнаудова.

Както е известно, въпросните блокади бяха издигнати от кандидат-депутати и симпатизанти на ВМРО и НФСБ, за да спрат българските изселници в Турция да гласуват в неделя. "Патриотите" препречиха пътя с вериги, автомобилни гуми и кукери, блокирайки граничните пунктове "Кап. Анреево", "Малко Търново" и "Лесово".

Стигна се и до сблъсъци с полицията и част от преминаващите български изселници, като емблематичен стана случаят с възрастна жена, която бе блъскана, дърпана и гонена обратно в Турция лично от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Въпреки че първоначално допуснаха блокадите в сряда миналата седмица, впоследствие органите на реда изтласкаха протестиращите "патриоти" от пътя в петък, след като служебният премиер Огнян Герджиков събра на извънредно заседание вътрешния министър Пламен Узунов, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Заради блокадите по границата пък лидерът на ДОСТ Лютви Местан се закани преди ден да заведе дело срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Според него с действията си "патриотите" са попречили на хиляди български граждани да упражнят правото си на глас в неделя.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?