Прокуратурата сезирана за опорочена поръчка за уеб система за търговските аташета

Емил Караниколов

Софийската градска прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция са били сезирани за опорочена обществена поръчка за създаване на уеб базирана система за комуникация между българските търговски аташета в чужбина. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов по време на парламентарния контрол в петък.

Поръчката на Агенцията за малки и средни предприятията е била проверена от инспектората на ведомството след сигнал на депутата от БСП Димитър Данчев.

Съмненията са, че поръчката умишлено е била разделена на две части, за да се изпълни от една и съща фирма чрез заобикаляне на изискванията. Освен това поръчката не е била предварително съгласувана с ресорната дирекция на икономическото министерство, която ръководи службата на търговските аташета, не са били проведени консултации със самите търговски аташета, не е било дадено писмено становище от бизнеса за целесъобразността на платформата, няма и механизъм за подпомагане на бизнеса в държави, където няма търговсик аташета.

В резултата на всичко това, за платформата са похарчени 510 хил. лв., но в резултат системата не работи. Макар срокът за изпълнение на поръчката да е изтекъл на 15 март 2017 г., фирмата изпълнител на проекта - "Айсиджен Корпорейшън", не е предоставила разработките за внедряването  и тестването на платформата.

Първоначално обявената през септември 2016 г. поръчка е била за 69 хил. лв. без ДДС за внедряване на уеб базирана информационна система за комуникация между търговските аташета. Тя е спечелена от "Айсиджен Корпорейшън", а с последващо решение от ноември с фирмата е договорено пряко – без предварително обявление, надграждане и разширяване на тази уеб система.  Изпълнителят обаче не е спазил ангажиментите си по договора.

Според депутата в агенцията за малки и средни предприятия от самото начало са знаели, че така структурирана поръчката няма да върши работа и целта е била да се заобиколи законът.

Споделяне

Още от Бизнес