Прокуратурата ще носи в парламента папките по случая “Дойчев”

Главният прокурор Борис Велчев и наблюдаващите прокурори по делата за двете самоубийства в Националната разузнавателна служба (НРС) ще представят в сряда пред парламентарната вътрешна комисия доклад за свършена до този момент работа по разследванията. Това съобщи в петък пред Mediapool зам.-председателят на комисията Борислав Българинов (БНС).

Преди два дни в официално писмо до парламента Велчев уведоми депутатите, че  Софийска военноокръжна прокуратура (СВОП) не желае да предостави документите по разследването на инцидентите с шефа на архива на НРС Божидар Дойчев и техника Иван Раков.

Първата причина за прокурорския отказ бе, че изискването на вътрешната комисия за достъп до разследването е било подписано не от нейния председател Николай Свинаров (НДСВ), а от нейния зам.-председател Борислав Българинов (БНС). Втората причина за отказа се оказа, че в излъчената от комисията работна група е включен депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

Дойчев бе намерен мъртъв в кабинета си на 15 ноември м.г., но информацията за това бе укривана 24 часа. Месец по-късно НРС съобщи за смъртта на служителя си Иван Раков. И двата трагични случая бяха обявени за самоубийства по лични причини още преди да са започнали разследванията.

Те съвпаднаха с бурните дискусии и скандали около приемането на новия закон за досиетата, който ще принуди НРС да предаде на комисия голяма част от архивите си и да осветли част от сегашните си служители, сътрудничили на бившата ДС.

“Изчистихме недоразуменията с прокуратурата. Имахме половин часов разговор с г-н Велчев и той обеща да дойде за среща с членовете на комисия”, заяви Българинов в петък пред Mediapool.

Освен депутатите от БНС и ДСБ, членовете на комисията по вътрешна сигурност излъчиха още двама народни представители, които да направят своя проверка по смъртните случаи – Касим Дал (ДПС), Евтим Костадинов (БСП).

По думите на Българинов четиримата депутати са решили да не правят проверки на документите по разследване на място в сградата на СВОП на “Позитано”, а докладите по разследването да им бъдат носени в парламента.

В сряда освен Велчев в комисията ще се отчита и вътрешния министър Румен Петков. Той ще обясни последните кадрили в неговото ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от България