Прокуратурата отряза парламента за достъп до разследването в НРС

В официално писмо главният прокурор Борис Велчев съобщи на парламентарната вътрешна комисия, че Софийска военноокръжна прокуратура (СВОП) не желае да предостави документите по разследването на двата смъртни случая в Националната разузнавателна служба (НРС) от края на миналата година.

Първата причина за прокурорския отказ е, че изискването на вътрешната комисия за достъп до разследването е било подписано не от нейния председател Николай Свинаров (НДСВ), а от нейния зам.-председател Борислав Българинов (БНС).

“Това е проява на неуважение към парламентаризма, а не към мен самия. Явно е, че в прокуратурата има нов стил на работа, но това не бива да засяга добрите отношение между властите”, коментира пред Mediapool Борислав Българинов.

По информация на Mediapool някои от депутатите са изразили особено остри мнения към поведението на държавното обвинение. Някои са заявили, че “прокуратурата още не е разбрала, че България е парламентарна, а не прокурорска република”.

Втората причина за отказа е, че в излъчената от комисията работна група е включен депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Проблемът бил, че като наблюдаващият прокурор по делото за самоубийствата в НРС Георги Крумов е разследвал Атанасов по обвинението, повдигнато по времето на Никола Филчев за изготвения от контраразузнаването през 1999 г. доклад за корупцията по високите етажи на властта. Тогава Атанасов бе шеф на службата.

В крайна сметка на заседанието на вътрешната комисия в сряда депутатите са отказали да изключват членове на работната група, която трябва да проучи събраните досега документи по разследването. Народните представители дори са включили четвърти човек – депутата от Коалиция за България Евтим Костадинов.

“Да се надяваме, че след като в групата има повече червен цвят, прокуратурата ще допусне парламента до документите”, коментира Българинов.

Очаква се в четвъртък или петък да има среща между членовете на вътрешната комисия и главния прокурор Борис Велчев с цел изчистване на недоразуменията.

Ако бъдат допуснати до документите на НРС и прокуратурата, депутатите ще проверят дали е имало нарушения при боравенето с архивни документи в НРС, грешки при разследването и защо службата е извикала полиция няколко часа след като е бил открит трупът на архиваря Божидар Дойчев.

Шефът на архива в НРС Божидар Дойчев бе намерен мъртъв в кабинета си на 15 ноември м.г., но информацията за това бе укривана 24 часа. Месец по-късно НРС съобщи за смъртта на служителя си Иван Раков. И двата трагични случая бяха обявени за самоубийства по лични причини още преди да са започнали разследванията. Те съвпаднаха с бурните дискусии и скандали около приемането на новия закон за досиетата, който ще принуди НРС да предаде на комисия голяма част от архивите си и да осветли част от сегашните си служители, сътрудничили на бившата ДС.

Преди две седмици вътрешната комисия на парламента излъчи работната група за събиране на информация от разследващите органи за смъртта на  Божидар Дойчев и на Иван Раков. В нея влязоха депутатите Атанас Атанасов (ДСБ), Касим Дал (ДПС) и Борислав Българинов (БНС). Това стана след изслушване на шефа на разузнаването ген. Кирчо Киров. Тогава повечето депутати останаха недоволни от обясненията на Киров.

Създаването на работната група бе предшествано от задочен спор между Атанас Атанасов и ген. Кирчо Киров. Депутатът твърдеше, че един ден преди смъртта на Дойчев му е бил назначен заместник, а месец по-късно е бил уволнен. Ген. Киров отречете тези твърдения, както е евентуална връзка на въпросния служител с убийството на Дойчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?