Експертизите на Дойчев спазиха линията “самоубийство”

Всички експертизи освен една, разпоредени от Военноокръжна прокуратура (ВОП) – София за изясняване на смъртта на ръководителя на отдел “Архиви” към Националната разузнавателна служба Божидар Дойчев, до този момент потвърждават версията на разследващите органи за “самоубийство”. Това  научи Mediapool в сряда от източници в прокуратурата.

Все още не са готови резултатите от една експертиза, но очакванията на разследването са тя да не промени значително общата картина. Проведените разпити от страна на военноокръжните прокурори с близките на Дойчев и неговите колеги от НРС също сочат, че причината за самоубийството са “лични”, обясниха от прокуратурата.

“Не изключваме на този етап никоя версия, но има вероятност никога да не разкрием мотивите за неговата смърт”, заяви пред Mediapool източник от прокуратурата, пожелал анонимност.

Случаят със смъртта на Дойчев стана повод за публичен скандал, тъй като властите държаха случилото се в тайна 24 часа и бяха принудени да дадат някакви обяснения едва след като новината излезе в лондонски сайт.

Още в първите си изявления и главният прокурор Борис Велчев, и бившият шеф на НРС Бриго Аспарухов, и военният прокурор Спас Илиев твърдяха с убеденост, че става дума за самоубийство по семейни причини.

Въпреки че поръчаните експертизи потвърждават това, обвинението все още не се е отказало и от версиите “убийство” и “подтик към самоубийство”.

От обясненията на шефа на разузнаването Кирчо Киров стана ясно, че в нощта на трагедията на 15 ноември НРС е уведомила за случилото се полицията чрез телефон 166. Намереният там дежурен от своя страна “препоръчал” случаят да се разследва от военноокръжна прокуратура.

Правилността на това решение впоследствие бе потвърдена от вътрешния министър, от шефа на комисията по вътрешна сигурност в парламента, както и от главния прокурор. Без отговор остава въпросът дали това е правомерен ход, след като Дойчев е цивилен служител и в началото никой не е знаел дали на територията на НРС, която е с военен статут, не е извършено убийство и дали има други замесени лица.

В полза на приоритетната версия за “самоубийство по лични причини” прокуратурата засега разчита факта, че малко преди да посегне на живота си 61-годишният Дойчев е провел дълъг телефонен разговор с жена си.

Първоначално съпругата на убития изрази недоволство от лансираната версия. “Как разбраха, че е по лични причини, след като дори не говориха със семейството му?!”, запита Светла Дойчева. Тя е била официално разпитана след погребението.

“Малките несъвпадения

Точно две седмици след трагичния инцидент с Божидар Дойчев, който дълго време ще бъде свързван с предстоящото разсекретяване на архивите на НРС, в публичното пространство се натрупаха доста неудобни въпроси и противоречия, на които все още никой не е дал отговор. Вероятно властите разчитат на изпитаното правило, че всяко чудо е за три дни и скоро медиите ще забравят за скандала.

Първите несъвпадения се откроиха точно по линия на “семейните причини”. На първата и засега единствена пресконференция по случая, дадена близо 40 часа след убийството, от военната прокуратура обясниха, че със съпругата на Дойчев са водени неофициални разговори, но не и разпит, тъй като при тази ситуация тя не е трябвало да бъде притеснявана. Самата Светла Дойчева обаче заяви изрично, че никой не е говорил с нея.

След дългоочакваните публични обяснения на ръководителя на НРС ген. Кирчо Киров (което стана едва на 28 ноември) се откроиха още няколко дребни несъвпадения.

Първото е, че ръководството на МВР е било уведомено чрез тел. 166, тъй като ръководителите на Столична дирекция на полицията в лицето на главен комисар Румен Стоянов и комисар Наташа Николова са били в чужбина.

Около 24 часа след инцидента първата българска медия – Mediapool, която цитирайки Kafene.net съобщи за смъртта на Дойчев, успя да се свърже с главния секретар на МВР Илия Илиев и с ръководителя на Генерална дирекция на полицията Валентин Петров. И двамата казаха, че не знаят, че Дойчев е застрелян. Разликата между застрелял се и застрелян, както първоначално съобщи базираният в Лондон сайт, е несъществена, що се отнася до знаене, а през комисар Илиев минава  целият значим поток оперативна информация в МВР.

Вътрешният министър Румен Петков заяви, че бил информиран 24 часа след убийството.

Друго несъвпадение е свързано с обстоятелствата около самоубийството и обявените часове на инцидента, на подаването на сигнала и на началото на следствените действия.

Военна прокуратура съобщи на 17 ноември, че Дойчев е бил открит мъртъв малко след 20,00 ч. в кабинета си от човек, намиращ се в сградата на НСР. Той отишъл да го подсети, че позволено време за оставане службата е до 21,00 ч. Ден по-рано ген. Кирчо Киров обясни, че шефът на архивите е открит мъртъв след като неговата съпруга и син са дошли да го потърсят в сградата на НРС.

Според прокурор Спас Илиев, екип от военен прокурор и съдебен лекар са пристигнали в НРС малко след 20,00 ч. или веднага след като е подаден сигналът.

Обяснението на ген. Киров за часовете сочи, че към 20,30 ч. същата вечер дежурният в НРС е установил, че кабинетът на Дойчев свети. Към 21,00 ч. зам.-шефът на НРС е уведомен за смъртта на Дойчев, до 21, 30 – 21,40 ч. той е търсил ген. Киров, който е бил извън обхват. След като шефът на службата бил открит, той е издал указания на подчинените си да уведомят Столична дирекция на полицията. Но тъй като шефовете на СДП били в чужбина, от НРС се обадили на 166.

По думите на ген. Киров,  екипът от военен прокурор и военен следовател пристигат към 23,30 ч. в НРС. Самият ген. Киров твърди, че самият той отишъл в 00,30 ч.

Разликата в двете версии е три часа. Поради мълчанието на институциите и досега все още не е изяснено с какви документи се е занимавал Дойчев преди смъртта си.

Ако институциите не започнат да говорят, поне да уеднаквят версиите си, защото “малките кръпки” стават твърде много.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?