Прокуратурата ще си мълчи за разследването, по което са подслушвани протестиращи

Прокуратурата ще си мълчи за разследването, по което са подслушвани протестиращи

Прокуратурата няма да дава никаква информация по делото, по което са подслушвани стотици протестиращи. Това стана ясно от изявление на говорителя на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Преди дни до тях е изпратено писмо от депутата Николай Хаджигенов, председател на комисията за полицейско насилие и подслушване на граждани. В него се настоява на следващото заседание на комисията да присъства прокурорът, наблюдаващ делото, по което са прилагани СРС-тата.

"Нашето становище е, че спрямо действащите магистрати не може да бъде упражняван парламентарен контрол, доколкото, съгласно решение на КС от 1995 г. се казва, че длъжностните лице, които са изключени от парламентарен контрол, това са президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати", заяви Кръстев. По-рано от прокуратурата са изпратили и официално писмо в същия дух.

Делото, по което са подслушвани протестиращи, се води в спецпрокуратурата от миналата година. То е по неизползван никога текст от НК за бунт, въоръжено въстание и насилствена смяна на властта. От прокуратурата признаха, че такава преписка има, но твърдят, че тя е срещу бизнесмена Васил Божков и хора, които са се опитвали да радикализират протестите. Според Хаджигенов подслушваните безпричинно са стотици, включително и политически лидери.

За това дело се разбра едва след встъпването в длъжност на служебното правителство. Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че прокуратурата е приравнила протестиращи граждани на хора, които готвят въстание, и с това оправдание ги е подслушвала. Тезата на държавното обвинение е, че незаконно подслушвани няма. Формално за прилагането на СРС-тата най-вероятно е издадено съдебно разрешение. Прокуратурата обаче отказва да коментира целесъобразността на това подслушване.

Още в края на юни Бюрото за контрол на СРС установи, че в два случая има незаконно подслушване. Засега не се знае кои са незаконно следените.

Споделяне

Още от България