Прокуратурата внесе в съда делото срещу кмета на Карлово

Емил Кабаиванов, снимка: БГНЕС

Пловдивската окръжна прокуратура внесе в петък в съда делото срещу кмета на Карлово Емил Караиванов. Той е обвинен за длъжностно присвояване на средства в големи размери. Прокуратурата твърди, че Караиванов е присвоил близо 27 000 лева от проекта за водния цикъл на Карлово.

Тези пари са били дадени като заплати на трима "фиктивно" назначени служители на общината, които никога не са се явявали на работа, но пък са получавали заплати, обясняват от държавното обвинение. Никола Хаджийски, Милко Стрехин и Елен Писачев са взели по около 9 000 лева за "работата'.

Емил Кабаиванов е на свобода срещу парична гаранция от 5 000 лева. Ако бъде признат за виновен, той може да получи между 3 и 15 години затвор.

Кметът на Карлово бе обвинен https://www.mediapool.bg/kmetat-na-karlovo-obvinen-v-umishlena-bezstopanstvenost-news238044.html за водния цикъл през август миналата година, точно преди преизборната кампания за местните избори. Въпреки това той бе преизбран за трети мандат на поста. Работното обвинение на прокуратурата бе, че той е допуснал умишлено безстопанственост при управлението на парите на общината, но при вкарването в съда обвинението бе преквалифицирано за по-тежкото престъпление длъжностно присвояване.

През миналата година Кабаиванов обясняваше, че делото е заведено, за да му бъде попречено на местните избори. Държавното обвинение не пропускаше да информира медии за почти всяко действие срещу кмета, а той известно време не се явяваше да си получи обвинението с аргумента, че е болен.

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?