Прокурор обвини съда в предубеденост по делото за Чората

Прокурор обвини съда в предубеденост по делото за Чората

Процесът срещу петимата полицаи от Благоевград, обвинени за убийството на Ангел Димитров – Чората, роди нов скандал по оста съд – прокуратура. В сряда обвинителят по делото Красимир Колев поиска отвод на съдебния състав на Софийски военно-окръжен съд (СВОС) с председател Цанко Грозев заради наличие на “предубеденост” в преценките.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. когато бе жестоко пребит от полицаи в рамките на специализираната операция “Респект”. За смъртта му на подсъдимата скамейка са изправени капитан Иво Иванов, майор Мирослав Писов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Янко Граховски и Георги Калинов. Първоначално те бяха обвинени в убийство по непредпазливост. Медицинска експертиза обаче доказа, че Димитров е починал от удари, а не от получен инфаркт заради шока от ареста, както твърдяха от МВР. Обвинителният акт бе върнат за прецизиране и в него бе записано „предумишлено убийство”.

Месеци по-късно обаче, след като вече са минали няколко заседания по делото, прокурорът Колев се сети, че съдът бил предубеден, тъй като при връщането на обвинителния акт му дал указание да преквалифицира обвинението на предумишлено убийство. Искането на Колев за отвод на състава обаче остана без уважение и процесът продължи с разпит на свидетели при закрити врата.

След заседанието прокурорът обясни действията си с мотива, че „така е преценил”. Той отказа да дава повече изявления по делото и отбеляза, че то е секретно. Защитниците на подсъдимите веднага контрираха, че в папките на процеса не са приложени специални разузнаватели средства, а само длъжностни характеристиките на подзащитните им, с което намекнаха, че засекретяването е по целесъобразност.

Ангел Димитров -Чората бе със съмнителна репутация - твърди се, че бил свързан със силови структури. Веднага след смъртта му в публичното пространство бе тиражирана версията, че е притежавал списък с корумпирани полицаи, сред които и участници в “ареста” му. Дори от МВР обявиха, че ще се провери достоверността на тази информацията, но до публичното обявяване на резултати от проверка не се стигна. От силовото министерство отначало се опитаха да потулят случая, но това не им се отдаде, тъй като чичото на Димитров – проф. Людмил Георгиев, е висш функционер на ДПС, а министър Петков, след като поднесе личните си извинения на роднините, бе принуден да отстрани ръководителя на благоевградската полиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България