Прокурорът Манчев го удари на морал и спомени

Прокурорът Манчев го удари на морал и спомени

По нито едно дело не съм корумпиран и ще си търся правата в съда, крайно време е в България разпространителите на клевети, неверни твърдения и лъжи да си получат заслуженото, заяви зам.-главният прокурор Христо Манчев във вторник. Той добави, че е крайно време България да тръгне по пътя на другите европейски държави и че всеки човек има право на “чест и достойнство”.

Всичко това бе казано заради твърденията на бившия шеф на Държавния резерв Димитър Димитров от миналата седмица, че близкият до ДПС бизнесмен Мирчо Петков е дал на Манчев два подкупа на обща стойност 2.3 милиона лева. Първият рушвет от 1 млн. лв. бил във връзка с делото за бившата резиденция на Тодор Живков в Правец, която Петков взима под аренда, а втория - за строителството на хотела на дъщерята на Манчев.

Тези твърдения притесниха семейството ми, сподели зам.-главният прокурор пред медиите. Разказа как една вечер, прибирайки се изморен от “тежкия работен ден”, у дома заварил членове на семейството си в “прединфарктно състояние” от публичните клевети. На него му станало “болно”, още повече,че също имал здравословни проблеми.

Манчев, който бе дясна ръка на бившия главен прокурор Никола Филчев и известен като доверено лице за мръсни поръчки, резюмира пред медиите дългия си път в съдебната система. В началото като военен следовател е осъдил 2- 3 хиляди лица, след това като съдия е постигнал подобни резултати, а като прокурор е направил “много повече” проверки и обвинителни актове.

“Дори когато съм прочитал смъртни присъди, съм го правил със спокойна съвест”, каза Манчев.

Заради изнесените твърдения главният прокурор Борис Велчев разпореди проверка на действията на заместника си. Във вторник Манчев уточни, че още не е завел дело, но се е “посъветвал с колеги адвокати” срещу колко лица и кога да пусне своята частна тъжба.

“Всички дела за Държавния резерв са държани на специален отчет във Върховна касационна прокуратура, проверени са всички факти и прокуратурата е реагирала своевременно”, каза още той в своя защита.

Манчев за пореден път заяви, че никога не е имал хотели и не е ангажиран с бизнеса на жена си. Той уточни, че “строителството на апартаменти и продажбата им не е хотелиерска дейност или наличие на хотели”.  Жена му ги продавала на чужденци и те нямали представа дали после те не се използвали за развиване на хотелиерска дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от България