Прокурорът на Москва уволнен, защото не "прави нищо" срещу престъпността

Руските федерални власти уволниха прокурора на Москва и неговия заместник като ги обвиниха, че "не правят нищо" за намаляване на престъпността в града, предаде Би Би Си.

Уволненията бяха предшествани от доклад на генералната прокуратура, в който се твърди, че е градската прокуратура е укрила или не е успяла да противодейства на стотици престъпления, включително и убийства.

Главният прокурор на Москва Михаил Авдюков беше назначен за съветник на генералния прокурор, въпреки че оценката за работата му е негативна.

главният прокурор на Москва обаче обвини правителството за провеждане на вендета и терсене на жертвени агнета за нарастващата престъпност.

Федералните прокурори са описали страховита картина на това как се потъпкват законите и реда в руската столица, предаде кореспондентът на Би Би Си в Москва. В доклада се посочва, че 9 000 престъпления не са били регистрирани, за да се подобри статистиката на престъпността.

Продължилото месец разследване установило случаи, когато московската полиция е идентифицирала малтретирани тела, но смъртта им била регистрирана като следствие на инциденти.

В доклада също се посочва, че наркодилърите държат пълен контрол в някои райони на Москва.

"Проверката показа, че московската прокуратура не е предприела никакви стъпки в повечето случаи и не е направила нищо, за да разкрива престъпления", заяви Наталия Вишнякова, говорител на генералната прокуратура.

Последният пример е неуспехът в разкриването на серия от убийства на млади жени, за когото се смята, че са дело на сериен убиец.

В резултат на проверката срещу 15 служители по сигурността в Москва е започва криминално разследване.

Градските прокурори обаче контраатакуват, като обвиняват федералните власти във вендета срещу управата на Москва.

Заместник - прокурорът на Москва Синелшчиков е уволнен след като публично се оплакал с отворено писмо до президента Путин, че разследването е фокусирано само върху негативните страни. Пред в. Время новостей той казва, че смените са част от политическата кампания преди парламентарните избори през декември.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?