Прокурорът на Москва уволнен, защото не "прави нищо" срещу престъпността

Руските федерални власти уволниха прокурора на Москва и неговия заместник като ги обвиниха, че "не правят нищо" за намаляване на престъпността в града, предаде Би Би Си.

Уволненията бяха предшествани от доклад на генералната прокуратура, в който се твърди, че е градската прокуратура е укрила или не е успяла да противодейства на стотици престъпления, включително и убийства.

Главният прокурор на Москва Михаил Авдюков беше назначен за съветник на генералния прокурор, въпреки че оценката за работата му е негативна.

главният прокурор на Москва обаче обвини правителството за провеждане на вендета и терсене на жертвени агнета за нарастващата престъпност.

Федералните прокурори са описали страховита картина на това как се потъпкват законите и реда в руската столица, предаде кореспондентът на Би Би Си в Москва. В доклада се посочва, че 9 000 престъпления не са били регистрирани, за да се подобри статистиката на престъпността.

Продължилото месец разследване установило случаи, когато московската полиция е идентифицирала малтретирани тела, но смъртта им била регистрирана като следствие на инциденти.

В доклада също се посочва, че наркодилърите държат пълен контрол в някои райони на Москва.

"Проверката показа, че московската прокуратура не е предприела никакви стъпки в повечето случаи и не е направила нищо, за да разкрива престъпления", заяви Наталия Вишнякова, говорител на генералната прокуратура.

Последният пример е неуспехът в разкриването на серия от убийства на млади жени, за когото се смята, че са дело на сериен убиец.

В резултат на проверката срещу 15 служители по сигурността в Москва е започва криминално разследване.

Градските прокурори обаче контраатакуват, като обвиняват федералните власти във вендета срещу управата на Москва.

Заместник - прокурорът на Москва Синелшчиков е уволнен след като публично се оплакал с отворено писмо до президента Путин, че разследването е фокусирано само върху негативните страни. Пред в. Время новостей той казва, че смените са част от политическата кампания преди парламентарните избори през декември.

Споделяне

Още от Свят