Промените в изборните закони – ударно в кратки срокове

Промените в изборните закони – ударно в кратки срокове

В първата си среща в петък членовете на новосформираната временна парламентарна комисия по изборното законодателство са фиксирали датите, до които трябва да бъдат променени законите за избор на български представители в Европарламента и за НС, съобщи след разговорите председателят на комисията Ангел Найденов (БСП).

Планира се до 31 март да са факт измененията в закона за избор на евродепутати, а до 15 април - в Закона за избиране на народни представители.

Найденов съобщи, че до момента има внесени 3 и се очаква в началото на следващата седмица да бъде внесен и четвърти законопроект за изменение на закона за избор на членове на ЕП. Новият проект ще е на Коалиция за България. По неофициална информация основната промяна там е, че се предвижда сваляне на преференциалния праг за влизане в ЕП. Според действащия закон избирателите имат право да посочат предпочитание за един кандидат в листата и той се смята за избран, ако е получил повече от 15 на сто от пуснатите за партията бюлетини. Очаква се социалистите да предложат този процент да бъде намален на 10.

Проектът на ОДС за евроизборите, който отлежава в НС вече половин година, също предвижда преференция – тоест, избирателят да има възможност да подрежда листата, но не изисква праг за влизане в ЕП.

При националните избори до момента са внесени 12 предложения от различни парламентарни групи за промяна на сегашния закон. По-съществените поправки са свързани с въвеждането на мажоритарни избори в 58 едномандатни района (на БСП) и с гласуване с преференциални листи – на НДСВ и на опозицията. Единствено ДПС засега няма свой проект.

Ангел Найденов каза, че първото заседание на временната комисия ще е идната сряда, когато депутатите ще започнат работа по поправките в закона за ЕП.

По "разчетите" в четвъртък се предвижда да има доклад в пленарна зала и най-късно в петък измененията да бъдат гласувани на първо четене.

Комисията ще заседава три пъти седмично от сряда до петък.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?