Промените в изборните закони – ударно в кратки срокове

Промените в изборните закони – ударно в кратки срокове

В първата си среща в петък членовете на новосформираната временна парламентарна комисия по изборното законодателство са фиксирали датите, до които трябва да бъдат променени законите за избор на български представители в Европарламента и за НС, съобщи след разговорите председателят на комисията Ангел Найденов (БСП).

Планира се до 31 март да са факт измененията в закона за избор на евродепутати, а до 15 април - в Закона за избиране на народни представители.

Найденов съобщи, че до момента има внесени 3 и се очаква в началото на следващата седмица да бъде внесен и четвърти законопроект за изменение на закона за избор на членове на ЕП. Новият проект ще е на Коалиция за България. По неофициална информация основната промяна там е, че се предвижда сваляне на преференциалния праг за влизане в ЕП. Според действащия закон избирателите имат право да посочат предпочитание за един кандидат в листата и той се смята за избран, ако е получил повече от 15 на сто от пуснатите за партията бюлетини. Очаква се социалистите да предложат този процент да бъде намален на 10.

Проектът на ОДС за евроизборите, който отлежава в НС вече половин година, също предвижда преференция – тоест, избирателят да има възможност да подрежда листата, но не изисква праг за влизане в ЕП.

При националните избори до момента са внесени 12 предложения от различни парламентарни групи за промяна на сегашния закон. По-съществените поправки са свързани с въвеждането на мажоритарни избори в 58 едномандатни района (на БСП) и с гласуване с преференциални листи – на НДСВ и на опозицията. Единствено ДПС засега няма свой проект.

Ангел Найденов каза, че първото заседание на временната комисия ще е идната сряда, когато депутатите ще започнат работа по поправките в закона за ЕП.

По "разчетите" в четвъртък се предвижда да има доклад в пленарна зала и най-късно в петък измененията да бъдат гласувани на първо четене.

Комисията ще заседава три пъти седмично от сряда до петък.

Споделяне

Още по темата

Още от България