Татяна Дончева спаси идеите на "падишаха" за мажоритарен вот

Татяна Дончева спаси идеите на "падишаха" за мажоритарен вот

Мнозинството за пореден път показа, че може да прави каквото си поиска и по-малко от 24 часа, след като въвеждането на мажоритарен елемент и по-висока изборна бариера за коалициите бе отхвърлено в комисията по изборното законодателство, в петък БСП и ДПС с процедурна хватка наложиха прегласуване и го приеха.

Вотът "въздържал се" на социалистката Татяна Дончева бе решаващ, за да препъне проекта на съпъртийците ѝ в четвъртък, но на следващата сутрин тя вече решително гласува "за" и стана негов спасител.

Шефът на комисията Ангел Найденов (БСП) обаче изтъкна друг мотив за наложеното прегласуване – това, че предишната вечер депутатът от опозиционната ПГ на ОДС Ваньо Шарков не бил гласувал лично, а с оставен преди да си тръгне делегиран глас, което било довело до объркване.

Представителите на НДСВ и на опозицията (СДС и ДСБ) напуснаха заседанието, като обвиниха БСП и ДПС, че манипулират резултата от гласуването в комисията.

В четвъртък вечер, освен че фактически гласува против волята на партията си, Татяна Дончева си позволи и шегички с президента Георги Първанов, наричайки го "падишаха", тъй като по негова височайша заръка социалистите бяха принудени да внесат компромисен проект за смесена избирателна система. Утрото обаче се оказа "по-мъдро от вечерта" и, след като преспа една нощ, Дончева размисли и се поправи.

Останалите членове на комисията повториха вота си, така че в крайна сметка въвеждането на мажоритарния вот бе прието със 7 гласа "за" (на БСП, ДПС и Димитър Абаджиев от РЗС), 3 – против (на ДСБ, ОДС и НДСВ) и 1 "въздържал се" (Петя Гегова от БНД).

По повод наложеното прегласуване Елиана Масева от ДСБ каза, че "подобни трикове на управляващите показват ниска политическа култура". Според нея е трябвало да бъде зачетен вота от първото гласуване, тъй като не е прецедент в парламентарната практика.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан посочи, че прегласуването е "по политическа целесъобразност" и че всяко едно решение на постоянна или временна комисия може да се прегласува преди да влезе за окончателно приемане в пленарна зала.

Проектът за промяна на пропорционалната избирателна система в смесена върви в пакет с другото нововъведение – повишаване на бариерата за влизане на коалиции в парламента от 4% на 8%, което пък е предложение на Яне Янев и Димитър Абаджиев от РЗС.

Станишев поиска 8% бариера

Не е ясно дали пакетът може да бъде разтрогнат, за да се отговори на очакванията на президента, който настоява за мажоритарен вот, но е против повишаване на изборната бариера за коалиции. Ако мажоритарният вот не мине, Първанов се закани да поиска референдум по въпроса в изборния ден. Ако пък бъде вдигнат прага за коалициите, той обеща да наложи вето на закона и по този начин освен до публичен разрив с БСП, ще се стигне и до голямо забавяне на нормативната база за изборите.

Премиерът Сергей Станишев обаче показа, че е готов да поеме предизвикателството и заяви, че бариерата трябва да е 8%.

Надявам се парламентът да подкрепи осемпроцентната бариера за влизане в следващото Народно събрание, заяви той в курорта "Старозагорски минерални бани".

По думите му това не е панацея към политическата система, но е важно да се разбере, че в парламента чуват тези нагласи. Европейската политика е прагът за една партия за парламента да бъде 5.9 процента, уточни Станишев, цитиран от БТА.

Преди да одобрят въвеждането на 31 мажоритарни кандидати, и съответно гласуването на 209 пропорционални, депутатите от БСП и ДПС отново отхвърлиха предложенията на НДСВ и ОДС за пропорционална избирателна система с преференциално гласуване.

Окончателно съдбата на мажоритарния елемент в избирателната система и изборната бариера за коалиции ще се реши в понеделник в извънредно заседание на парламента.

Развръзката все още не е докрай сигурна

Пред Мediapool социалисти заявиха, че е възможно да се въздържат при окончателното приемане на текстовете. Те не одобряват варианта с 31 мажоритарни района, заради различната тежест на гласовете, които ще седят както зад избора на различните мажоритарни кандидати, така и между тях и пропорционалните.

Част от социалистите освен това споделят съмненията на опозицията, че изборът на мажоритарни депутати ще засили възможностите за купуване на гласове и за навлизане на сенчестия бизнес в политиката.

Заменки на мажоритарни с пропорционални депутати

Макар и на ръба на кворума, мнозинството в спецкомисията реши още, че при предсрочно прекратяване на пълномощията на мажоритарно избран депутат, издигнат от партия или коалиция, мястото му ще заема следващият от партийната листа.

По предложение на Христо Бисеров (ДПС), ако мажоритарният депутат отиде в изпълнителната власт, той също се замества от следващия в партийната листа за времето, докато е на длъжност.

По повод предложение да се провежда частичен избор за напусналия парламента мажоритарен депутат, Лютви Местан каза, че това е "неудачен" вариант.

От своя страна Татяна Дончева определи като "най-оспорван от конституционна гледна точка" текста, предвиждащ мажоритарният кандидат да бъде заместван с някой, за когото избирателят не е гласувал или не е събрал достатъчно гласове, за да влезе в НС.

Изборната комисия подкрепи още предложение на Ангел Найденов и на Кирил Добрев, според което при прекратяване на пълномощията на народен представител, избран като независим кандидат или като мажоритарен кандидат на партия или коалиция, която не е преминала изборната бариера, ще се насрочва частичен избор.

Ако промените минат и в пленарна зала, на изборите през юли ще се гласува в две бюлетини – за мажоритарния кандидат и за партийната пропорционална листа, както и ще бъде въведена подвижната урна за гласуване на инвалиди.

Депутатите подкрепиха предложението на независимия Светослав Спасов за въвеждане на електронно гласуване. Експериментално ще може може да се гласува с магнитна карта в една секция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?