БСП и ДПС вървят към 31 мажоритарни кандидати

В отговор на поисканата отново от президента Първанов промяна на избирателната система от пропорционална в смесена, БСП са готови да преразгледат и да се върнат към първоначално обсъждания от тях вариант и вместо 58 мажоритарно издигнатите кандидати за депутати да са 31. Това стана ясно в четвъртък от изказването на председателя на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов, който е и шеф на спецкомисията за промяна на изборното законодателство.

По неофициална информация и коалиционният партньор ДПС е склонен да подкрепи варианта с 31 мажоритарни кандидати, но гласовете дадени за тях да не могат да се преливат към пропорционалните партийни листи. Това означава, че ако например партията на Доган вземе три "пропорционални" мандата в даден избирателен район, най-вероятно ще спечели и четвърти там, но като мажоритарно издигнат.

Засега от мнозинството твърдят, че в крайна сметка няма да има промяна и в бариерата за влизане в НС на коалициите и тя ще се запази 4 процента, а не каквито идеи идват откъм представители на ДПС за 8% или 6%. "Имам резерви по отношение на промяната", коментира Найденов.

В същото време обаче третата съуправляваща партия НДСВ твърдо се обяви срещу въвеждането на 31 мажоритарни кандидати, тъй като по думите на говорителя на партията "това ще е поредната мимикрия" на промяна на избирателната система.

БСП се връщат на старата позиция – 31 мажоритарни кандидати

Внесеният от БСП и вече гласуван на първо четене в НС законопроект за избор на народни представители предвижда оформяне на 58 едномандатни мажоритарни райони, освен 31 района, от които ще се избират партийни кандидати по пропорционални листи. Социалистите предлагат мажоритарните кандидати да могат да бъдат и водачи на пропорционалните листи.

По мнението на депутати юристи обаче това няма да промени особено нещата и, ако се приеме към 31 избирателни района с пропорционални листи да се добавят и 31, съвпадащи с тях, мажоритарни района, системата реално ще си остане пропорционална, защото не се променя изборната география.

Засега не е ясно какво ще се случи, ако народен представител, избран като мажоритарен кандидат, влезе в правителството. Според някои втакъв случай мястото в парламента ще бъде заето от съответния поред кандидат в пропорционалната листа. Експерти обаче твърдят, че това нарушава мажоритарността и трябва да се търси друг вариант. Предложението на ДПС в тази посока е мажоритарният кандидат да има подгласник при явяването на вота и, ако евентуално "титулярът" напусне, подгласникът го замества.

Ангел Найденов обаче каза, че засега не е предвидена забрана 31-те мажоритарни кандидати да участват в пропорционалните партийни листи, за което настояват от ДПС. По време на дебата на първо четене по закона за избор на депутати, заместник-председателят на партията Лютви Местан заяви, че промените се обезсмислят, след като на мажоритарния кандидат се "пази топло място" и в партийната листа.

НДСВ стои зад преференциалното гласуване

Говорителят на НДСВ даде да се разбере, че партията му ще отстоява позицията си и настоява за преференциално гласуване, тоест избирателят да може да посочва предпочитания от него кандидат в наредената от партията листа.

"НДСВ смята, че е добре да се гласува за личности, но в рамките на партийните листи", каза Станимир Илчев. По думите му при нисък праг на преференцията, избирателят ще има "пълната възможност да се концентрира върху качествата" на кандидатите, които предпочита. "Останалото за нас е една мимикрия, защото статутът на хипотетичните мажоритарно избрани народни представители изобщо не е изяснен", смята Илчев.

Според НДСВ номинираните мажоритарно най-вероятно на много места ще бъдат дублирани в пропорционалните листи. "Гласовете на неуспелите от тях ще се прехвърлят в "общата банка" гласове на пропорционалните листи", каза говорителят на партията.

По думите му това ще "доведе до създаването на нова, своеобразна камара в Народното събрание". "Единият депутат ще бъде горд със своите 100 хиляди гласа, а другият няма да има същото самочувствие с 10 хиляди", коментира Илчев.

Говорителят на НДСВ също постави въпроса кой ще замести мажоритарния кандидат, ако той напусне парламента. Според него това ще е следващият от пропорционалната листа. "Кому е необходимо тогава да прикриваме определените и защитените от партиите кандидати с изкуствено залепен етикет – мажоритарен?", попита той.

Опозицията: Първанов дава алиби на тройната коалиция за неуспеха ѝ с изборните закони

Посланието на президента Георги Първанов към тройната коалиция е твърде закъсняло, коментира пред репортери в НС Елиана Масева, зам.-председател на ПГ на ДСБ. Според нея казаното от Първанов около изборното законодателство "дава алиби в последния момент на управляващите за това, че не успяха да изготвят такова законодателство, което да изпълни предназначенията на амбициозна програма за лекуване на политическата система в България".

По думите ѝ опитът за алиби в изявлението на президента се чете в заявката му да свика референдум, ако не бъде въведен мажоритарен елемент в изборите. Мажоритарен избор сега не може да се случи, тъй като подобни значителни реформи се правят навреме,  каза още Масева.

Неформалният лидер на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов също коментира  изявата на Пъравнов, като каза, че идеята за вдигането на процента за влизане на коалиции в НС е "престъпно деяние дни преди изборите да се сменят правилата". "Станишев и Доган трябва да знаят, че от първия ден след изборите ще дадем много материали на прокуратурата за извършеното от тях", закани се Борисов.

"Нито едно от предложенията за изборите не беше одобрено – да са на една дата, да има мажоритарен елемент, коментира Бойко Борисов, с което според него от БСП са унизили президента. "Президентът видя каква партия е оставил, добре, че не е в нея", каза кметът на София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?