Без промяна на системата в изборите за НС

Без промяна на системата в изборите за НС
Идеята на БСП и ДПС, "претворяваща" заръката на президента Георги Първанов за избор на мажоритарни депутати в следващия парламент, "катастрофира" в комисията за изборното законодателство. Предложението на Ангел Найденов и Кирил Добрев от БСП за избирането на 31 мажоритарно издигнати кандидати в едномандатни избирателни райони, както и другото, което предлага 58 мажоритарни кандидати, бе отхвърлено с гласовете на НДСВ и опозицията, както и заради двама въздържали се депутати – Татяна Дончева от БСП и Петя Гегова от БНД.

Проектът за промяна на пропорционалната избирателна система в смесена върви в пакет с другото предложено нововъведение – повишаване на бариерата за влизане на коалиции в парламента от 4% на 8%, което по този начин също отпадна.

В същото време БСП и ДПС успяха да постигнат мнозинство в комисията за отхвърляне предложението на НДСВ за въвеждане на преференциален вот на изборите за Народно събрание.

Така на практика отпаднаха всички основни идеи за по-съществени промени в избирателния закон, което означава, че в сила остава досегашния, при който се гласува по пропорционална избирателна система.

Предстои да се види каква ще е развръзката в пленарна зала. БСП и ДПС ще търсят начини да прокарат поне мажоритарния елемент, тъй като преди седмица президентът предупреди, че ако това не стане, ще иска да се проведе референдум по темата в деня на изборите. В същото време Георги Първанов заяви, че е против по-висока бариера за влизане на коалиции в парламента и ако това бъде прието, той ще върне закона.

Шегички с "падишаха"

По време на разгорещения дебат в четвъртък представителите на опозицията в комисията се обявиха срещу въвеждането на смесена избирателна система само два месеца преди вота. Според тях мажоритарните кандидати всъщност няма да изпълняват тази роля, а са отново партийни, което ги обезсмисля.

По думите на Елиана Масева от ДСБ политическата система не е готова да разделя кандидатите само на мажоритарни и пропорционални. "Вашите идеи са на ръба на конституционността, тъй като се въвежда неравенствто при избора на народни представители", каза тя, като подчерта, че "това е рязко движение само два месеца преди парламентарните избори".

В реплика Мая Манолова от БСП призна, че предложението на партията ѝ за 31 мажоритарни кандидати "не е радикална промяна на системата", но гражданите я искали.

 Системата с 31 мажоритарни депутати е старомодна, каза от своя страна Марина Дикова от НДСВ.

"Дикова говори срещу падишаха и го нарече старомоден и аз излизям", заяви в артистичен изблик Татяна Дончева. Падишахът иска референдум, контрира я Яни Янев от НДСВ, визирайки заплахата на Първанов.

Татяна Дончева каза, че е гласувала "въдържал се", защото тежестта на мандатите в различните райони при избора на мажоритарните кандидати ще е различна.

ДПС, които доскоро бяха против мажоритарния елемент, но от седмица насам обърнаха курса, заявиха, че подкрепят по-малко грешното решение - 31 мажоритарни кандидати, а не преференциални листи.

 Председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найдентов, който е и шеф на временната комисия, се опита да прекрати продължилата над два часа дискусия, но лидерът на ПГ на НДСВ Пламен Моллов го обвини, че иска да "смачка дебата". Ако се приеме този вариант за мажоритарен вот, НДСВ няма да участва повече в правенето на този закон, закани се той.

 НДСВ застана зад президента и искането му с парламентарните избори да се проведе референдум, с който народът да каже мнението си за мажоритарната система.

Предлагането на 31 мажоритарни кандидати е лъжливо, защото те по своето естество са партийни, каза депутатът от НДСВ Яни Янев.

Обяснява се на хората, че мажоритарните кандидати са едва ли не велики народни трибуни, но когато влязат в парламента, те отиват в групата на партията, която ги е издигнала, поясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?