Промените в кабинета показват съпротива за борба с корупцията и престъпността

Промените в кабинета показват съпротива за борба с корупцията и престъпността

Съобщавайки за промените в българското правителство, авторитетният британски всекидневник "Файненшъл таймс" отбелязва, че новоназначените министри са политици от по-нисък ранг, което показва, че премиерът Сергей Станишев все още среща силна вътрешна опозиция в опитите да се пребори с корупцията във висшите етажи на властта.

Според вестника ДПС е наложило вето на другите кандидати за министри, поради което за министър на икономиката и енергетиката е назначен Петър Димитров от БСП, а за министър на правосъдието Миглена Тачева от НДСВ. Изданието посочва, че предишните министри са подали оставка преди доклада на Европейската комисия, който критикува България, че не се е справила със сериозната корупция и не е постигнала "достатъчен напредък" в борбата с организираната престъпност.

Буш прати ръкописно писмо на Станишев

Повече от месец след визитата си в България американският президент Джордж Буш изпрати ръкописно писмо до премиера Сергей Станишев, за да му благодари за разговора им на 11 юни на “Дондуков” 1.

“Скъпи Сергей, високо ценя вашата откровеност и проницателната ви визия за развитието на страната и на двустранните ни отношения. Желая ви, съвместно с българския парламент, да постигнете успехи в осъществяването на реформите, които са на дневен ред”, се казва в писмото, съобщиха в понеделник от правителствената информационна служба.

Още

"Файненшъл таймс” пише, че стрелбата срещу известния бизнесмен Манол Велев, който през миналата година е финансирал кампанията за преизбиране на президента-социалист, е подчертала отново неуспеха на властите да се справят с организираната престъпност. Според вестника, местни престъпни групировки са отговорни за повече от 100 неразкрити поръчкови убийства. Тези убийства остават неразкрити, а следователи, прокурори и съдии твърдят, че са били подложени на политически натиск, за да забавят или прекратят разследванията по тези случаи, коментира “Файненшъл таймс”.

За да парира критиките на ЕК, Сергей Станишев създава Национална агенция по сигурността, която ще се бори с корупцията и с престъпността. Тя ще бъде пряко подчинена на премиера и ще обедини разузнавателните операции, които сега се извършват от министерствата на отбраната, вътрешните работи и на финансите. Анализатори обаче твърдят, че напредъкът в България може да бъде бавен, като се има предвид слабото представяне на социалистите на изборите за депутати в Европейския парламент от тази пролет и липсата на натиск от обществото за извършване на реформи в системата на българското правосъдие, заключава вестникът.

По повод натиска на дясната опозиция за оставка на вътрешния министър Румен Петков, министър-председателят Сергей Станишев заяви в края на миналата седмица, че “понякога правенето на реформи е нещо много по-сложно от персоналните промени”. В предаването “Панорама” на БНТ той заяви, че има политическо доверие в министър Петков. “Защото вие какво си мислите, че ако кажа на министър Петков например, че нямам политическо доверие в работата на МВР, той няма да си подаде оставка?”, каза Станишев и допълни, че това ведомство е постигнало “немалко успехи и резултати за последните две години”.

Той каза, че получил подкрепата на лидерите на коалиционните партньори НДСВ и ДПС за създаването на нова агенция по сигурността. За разлика от министър Петков, който е против изваждането на контраразузнаването от МВР и смята, че новата агенция трябва да се ограничи в координиращи и аналитични функции, Станишев изтъкна, че агенцията ще има оперативни функции, особено в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

По отношение на двамата нови министри, които ще предложи на парламента, премиерът изненадващо призна, че не познава единия.

“Г-жа Тачева е била заместник-министър на правосъдието в предишното правителство, аз не я познавам лично, но съм чувал, че е един от много енергичните юристи и има воля за продължаване на съдебната реформа”, обяви Станишев.

В същото време се ангажира с мнение, че “и двете кандидатури са много сериозни и логични” и че “в политиката предсказуемостта изобщо има голямо значение”.

Споделяне

Още от България