Промяна в цигарения акциз след сделката на Пеевски за "Булгартабак"

Не мина идеята за нулева или по-ниска ставка за бездимните цигари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Промяна в структурата на акциза за цигарите ще доведе до малко по-голямо поскъпване на евтините тютюневи изделия от следващата година, докато повишаването на цената на по-скъпите цигари ще е по-малко. Решението на депутатите от бюджетната комисия идва след като народният представител от ДПС Делят Пеевски продаде през април на "Бритиш-Американ Табако" всички цигарени марки на "Булгартабак" за над 100 млн. евро.

Структурата на цигарения акциз неведнъж е променяна, но в последните години държавната политика в тази посока отразяваше в по-голяма степен интересите на "Булгартабак“, които държаха по-евтини марки и така поскъпването при тях беше по-ниско и се защитаваше пазарния дял на тютюневия холдинг. След сделката с БАТ депутатите смениха стратегията.

Завишен беше специфичният акциз и намален адвалорният (съобразно цената). Така от 1 януари 2018 г. цигарите ще се облагат със специфичен акциз 109 лв. на 1000 къса и с пропорционален 25% от продажната цена вместо първоначално гласувания график за 101 лв. на 1000 къса и 28% от продажната цена.

Така догодина акцизът върху цигарите поскъпва средно с 18 ст. на кутия – от 3.36 лв. на 3.54 лв.

Народните представители решиха още навлизащите тепърва на пазара в ЕС и у нас бездимни, или т. нар. нагреваеми цигари да не са с по-нисък акциз от стандартния. От дебата в комисията се разбра, че е имало среща между чуждите тютюневи компании и депутатите, на която е договорена регламентацията на нагреваемите цигари и известна промяна в структурата на стандартния цигарен акциз, така че той да отговаря по-пълно на интересите на бранша.

От 1 януари 2018 г. у нас ще станат законни т. нар. нагреваеми цигари – нов продукт, при който тютюнът не изгаря, а само се нагрява от специално електронно устройство и се превръща в аерозол, което го прави по-малко вреден за здравето в сравнение с традиционните цигари. В същото време нагреваемите цигари нямат общо с електронните, тъй като съдържат тютюн.

По време на обсъждането тютюневите компании изразиха задоволство от законовата регламентация на новия продукт, но настояваха за по-ниска ставка. От Института за пазарна икономика представиха становище, че въпросната ставка трябва да е нулева, за да се насърчи навлизането на пазара на този по-слабо вреден за здравето продукт.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обаче отхвърли подобен подход, защото все пак продуктът съдържа тютюн и ако ставката е нулева или по-ниска, това ще е предпоставка за злоупотреби.

В крайна сметка депутатите приеха ставката за нагреваемите цигари да е равна на тази за рязания тютюн – тоест 152 лв. за килограм.

Не беше удовлетворено и искането на тютюневия бранш разпоредбите да влязат в сила по-скоро, тъй като по думите на Стоянова се рискува конституционно дело заради въвеждане на ново облагане в течение на финансовата година.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?