Просрочените задължения на общините са 138 млн. лв.

Просрочените задължения на общините са 138 млн. лв.

Просрочените задължения на общините към 30 юни тази година са в размер на 138 млн. лв., става ясно от редовния тримесечен анализ на финансовото министерство.

Половината от общините - 131 местни власти, завършват второто тримесечие без просрочия. Намаление на просрочените задължения отчитат 102 общини, а 44 общини отчитат увеличение.

Общинският дълг и общинските гаранции към края на шестмесечието възлизат на 1.35 млрд. лв. От тях 578 млн. лв. е вътрешният дълг, а 770 млн. лв. - външният. Спрямо края на 2017 г. се засича увеличение на общинския дълг с 86 млн. лв. Столична община инкасира 54% от общия дълг на местната власт.

От началото на 2018 г. министърът на финансите не е съгласувал планове за финансово оздравяване на общини, съобщиха още от МФ.

13 са общините с финансови затруднения, става ясно от анализа на МФ. 10 общини пък продължават да изпълняват планове за финансово оздравяване, като всички те са получили безлихвени заеми от държавата на обща стойност близо 28 млн. лв.

"Препоръчително е общините да приемат и изпълняват оздравителни планове при наличие не само на три или повече от показателите в Закона за публичните финанси, но и при индикации за достигане на критичните стойности по един или повече от всички наблюдавани показатели. Така те ще преодолеят и елиминират своевременно риска да нарушат фискалните правила", посочват още от ведомството на Владислав Горанов.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?