Просветният министър е против отпадането на пълния член

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви в петък, че не подкрепя отпадане на пълния член от българския език и смята подобни искания за несериозни. Някои езиковеди смятат, че е дошло време за опростяване на някои остарели правила в езика ни и периодично поставят въпроса на дневен ред. Едно от исканията е за отпадането на пълния член при съществителни от мъжки род.

”Дайте тогава да премахнем всички граматични правила, да махнем и буквите – най-лесно ще бъде. Като махнем пълния член - кой ще върши действието, ще ми обясните ли?”, каза Игнатов.

”Това, което ученици и учени трябва да искат от нас е училището да стане привлекателно място за ученика и учителя и да намерим начин по по-прост начин да предадем тази очевидно сложна материя за някои”, посочи министърът.

”Сега дори на децата да им е тежко, след това те ще разберат, че този пълен член ги различава от останалите. Ще дойде време, когато България ще стане нормална страна като битие, като икономическо развитие и тогава по-образованите, по-грамотните ще имат много по-добро положение в живота”, обясни Игнатов.

Той заяви, че голяма част от неграмотността е по социални причини. Според него неграмотността е световна тенденция, а България "държи една много висока степен на грамотност“.

По повод проучването на ЕК, според което половината от българските 15-годишни младежи имат проблеми с четенето, Игнатов заяви: ”Повечето българчета могат да четат. Не съм привърженик на омаловажаване на нивото на образоваността в България. Българското образование е все още добро”.

Споделяне

Още от България