Протест срещу застрояването на парковете в градовете

Протест срещу застрояването на парковете в градовете

Протест срещу строителството в градски зелени площи ще се проведе в София от 18.30 часа на езерото "Ариана" до Орлов мост.

Протестиращите искат мораториум върху строителство в Борисовата градина в София, Морската градина във Варна, парка "Бедечка" в Стара Загора и др. Природозащитниците предлагат и пакет законови промени.

За мероприятието има група във фейсбук.

Националният протест е подкрепен от "За да остане природа в България" и от природозащитни организациии, сред които "Грийнпийс България", "Зелените", "За земята" и др.

Събитието е поредно от кампания за градове с човешко лице.

Защитниците на парк "Бедечка" в Стара Загора ще бъдат на протеста в София. Те настояват да отпаднат скандалните устройствени планове, които дават възможност на компании да строят в зелената площ или пък да се опитват да изнудват общината да откупи терените им.

Освен в "Бедечка" проблем със застрояването има и в друг парк в Стара Загора - "Бранителите". Постоянно застрашени от изсичане са горите около града, включително и периферията на емблематичния парк "Аязмото".

Половин час по-рано протест със същите искания започва и във Варна - на входа на Морската градина до Фестивалния комплекс.

Във вторник в Пловдив имаше форум за съдбата на застрашените градски паркове. Общинските власти се опитват да прокарат проект за дублиращ гребен канал, предвиждащ отсичането на 4000 дървета и унищожаване на 600 дка зелени площи в парк "Отдих и култура" от 2014 г.

"Зелените" искат и прекратяване на инициирания от Столична община конкурс за устройствен план на Борисовата градина през 2015 г. и за запазване автентичността и идентичността на парка, възстановяване на зелената система и полагане на специална грижа за вековната растителност и дивите животни в него, както и за осигуряване на пешеходна достъпност на цялата територия на Борисовата градина.

Националният протест ще бъде подкрепен и от граждани от Велико Търново, Ямбол, Самоков, Хасково, Бургас и други.

Наскоро бургазлии протестираха срещу застрояване на междублоковите пространства, а същият проблем във Варна предизвика напрежение и арести. През това време строителството по черноморските плажове продължава.

Повод за протеста днес е започналото строителство в зелената площ по река Бедечка в Стара Загора. През това време в Морската градина във Варна продължава битката срещу автомобилния поток и презастрояването. В София пък териториите около "София ленд" вече са презастроени, а апетитите продължават, се казва в позицията на организациите.

Партия "Зелените" подкрепя искането за налагане на мораториум върху строителство в емблематични паркови пространства в градовете и настояват за изработването на нова законова дефиниция за зелена площ.

В България има системен проблем, свързан със зелените площи и междублоковите пространства. Много от тях на практика са определени за парцели за застрояване. Това допълнително отнема от зеленото пространство и въздуха в населените места.

Споделяне

Още по темата

Още от България