Протестът осмя правителството с пародийна манифестация

На емблематичната за социалистите дата – 9-и септември, протестиращите срещу правителството на БСП и ДПС осмяха кабинета с пародийна манифестация, демонстрираща приликите между сегашното управление и това на БКП преди демократичните промени.

На площада край Министерския съвет и президентството се събраха около 300-400 души с пионерски връзки и червени знаменца, какъвто бе призивът в сформираната специално за протеста в понеделник група във Фейсбук „Контра(банда)-протест: деветосептемврийска манифестация в подкрепа на правителството на Олигарски".

Протестиращи с маски на Мая Манолова, Сергей Станишев, Ахмед Доган, Делян Пеевски и Пламен Орешарски блокираха движението и издигнаха лозунг "Олигарси от всички страни съединявайте се”.

Както бе заръката, шествието, което се отправи към парламента, носеше и плакати със соцлозунги като "Слава на БСП", „Да приберем навреме хляба на народа", "Земята - на работниците, фабриките - на селяните", "Пеевски за вътрешен министър - както беше предвидено", "Хигиенизацията е враг на бактериологическата диверсия", "Сорос - враг номер едно на тутраканската селищна система" и др.

Протестиращите отново скандираха оставка на фона на свирки и барабани. Засилено е полицейското присъствие в района и броят на протестиращите постепенно се увеличава.

Целта на деветосептемврийския протест е да се разобличи абсурда на уж спонтанните контрапротести от поддръжници на управляващите и "да покажем приликите на този режим с онзи преди 1989-та", обясниха организаторите на проявата.

В 18.30 часа е предвидено още едно шествие, съвпадащо с антиправителствения протест - от пл. "Независимост" до Народното събрание.

В 19.00 часа пък от бул. "Витоша" тръгва друго шествие с маршрут – през ул. "Алабин", ул. "Граф Игнатиев", надясно по бул. "Патриарх Евтимий", наляво по ул. "Фритьоф Нансен" до параклиса на жертвите на комунизма в парка пред НДК. То ще се проведе по пешеходните зони и тротоарите и не е предвидено да се спира движението, уточнява общината.

Споделяне