Протестът срещу добива на строителен пясък в Несебър не бил от собственици

Деветдесет процента от гражданите, подали жалби в съда срещу американския концесионер “Трансатлантик Фрейтърс Инкорпорейшън” (ТФИ) на находището за строителен пясък “Инджейско блато” в Несебър, не са собственици на земята, съобщиха в понеделник от американската компания. Компанията е получила положителна оценка от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за доклада по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и тя не подлежи на преработване, според представителите на “Трансатлантик Фрейтърс Инкорпорейшън”.

В средата на миналата година граждани на Несебър се разбунтуваха срещу предоставянето на 35 – годишна концесия за добив на строителни материали за площ от 1500 дка в района между Слънчев бряг и Несебър. Протестиращите се представиха като собственици на близо 180 парцела в този район и изразиха опасения, че земите им ще бъдат отчуждени и ще се застроят с хотели и туристически обекти. Според данни на ековедомството 95% от собствеността е частна.

Проблемите с предоставянето на концесии за добив на строителни материали не са от вчера. Правата за добив се предоставят за материалите, които се намират под повърхността и са държавна собственост. Ако решат обаче, собствениците на земя могат да блокират достъпа на концесионера до находището като не му разрешат да премине през тяхната територия.

Част от фирмите, които в момента добиват строителни материали, се презастраховат като изкупуват терените около находищата. По този начин те се защитават, ако решат, че искат да продължат срока на разрешителното си за добив на материали, коментираха фирми от бранша.

От ТФИ уточниха, че притежават правата върху близо 50% от общата територия и законът им дава право да работят върху своя терен. Според представителите на фирмата, добивът на пясък за строителството няма да попречи на останалите собственици да ползват парцелите си, както пожелаят. 

Споделяне

Още от Имоти

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?