Протести и демонстрации по света за Международния ден на труда

В Истанбул се стигна до сблъсъци на демонстранти с полицията.

С протести и демонстрации по света беше отбелязан Международния ден на труда – 1 май.

В Европа многохилядните демонстрации бяха насочени срещу мерките за икономии и съкращения.

Гърция бe парализирана от 24-часова общонационална стачка в знак на протест срещу мерките за строги икономии, които въвежда правителството. Освен транспорта, стачката засегна е и болниците в страната.

Синдикатите настояват правителството да прекрати да съкращава разходите и да повишава данъците, тъй като според участниците в стачката тази политика е довела до продължителната рецесия в страната.

 Фериботите в Гърция останаха в пристанищата, а общественият транспорт бе ограничен.

Автобусите и тролейбусите в Атина се движат между 09 и 21 часа. Метрото и електрическата железница  се движат и след 21 часа.

Метрото обаче не  до международното летище в Атина. Редица междуградски влакове не се движат. Пътниците са посъветвани да търсят информация на телефона и сайта на Гръцката железопътна компания.

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на испанската столица Мадрид. Демонстрантите носеха плакати ”Икономиите разрушават и убиват” и ”Реформите са обир”.

 Испанската икономика продължава да се свива седем поредни тримесечия, а безработицата достигна рекордното ниво от 27%.

”Никога не е имало 1 май с повече причини да излезем на улицата”, заяви профсъюзният лидер Кандидо Мендес. В цяла Испания се проведоха над 80 демонстрации.

Франция посреща 1 май в тежък обществен климат, белязан от рекордно високата безработица и финансовите скандали с бившия министър на бюджета Жером Каюзак, но синдикатите не успяха да се обединят за днешните митинги. Три основни профсъюзни федерации обявиха близо 280 демонстрации в страната. Недоволството от политическата класа и рекордно ниският рейтинг на президента Франсоа Оланд се оказаха в полза на крайно десния Национален фронт, който тържествува на традиционния си митинг в Париж сутринта. Неговата лидерка Марин Льо Пен се обяви за светлина на надежда за французите, заклеймявайки сегашната политика.

Десетки хиляди хора се включиха и в акции в големите градове на Италия и призоваха правителството да предприеме мерки за справяне с безработицата и за прекратяване на политиката на икономии. Повечето от демонстрациите преминаха мирно. В Торино протестиращи са замеряли полицаите с яйца, пълни с черна боя.

Няколко души са ранени, след като отделът за борба с безредиците на турската полиция използва водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне стотици протестиращи, които се противопоставиха на забраната за провеждане на първомайски демонстрации в центъра на Истанбул.

Турското правителство реши да забрани първомайските акции на площад ”Таксим” заради продължаващия ремонт на площада, но левите профсъюзи пренебрегнаха забраната, което доведе до ескалация на напрежението.

Над два милиона души се включиха в първомайски демонстрации в Русия. Близо 100 хиляди души излязоха днес по улиците на Москва.

Основните лозунги бяха за достоен труд и заплащане и срещу постоянния ръст на сметките в комунално-битовия сектор. Руските комунисти организираха свое отделно шествие и митинг.

Орденът "Герой на труда" беше възроден преди месец и по повод празника президентът Владимир Путин удостои с отличието петима души - диригент, неврохирург, механизатор, миньор и шлосер.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?