Протести срещу Блеър прекъснаха дебат в парламента

Британският премиер Тони Блеър отхвърли новопоявилите се нападки срещу събраната разузнавателна информация за Ирак и отново защити решението за участие във войната.

Блеър говори пред Камарата на общините при дебати по доклада на бившия висш съдия, лорд Хътън, за смъртта на оръжейния експерт Дейвид Кели.

Според Блеър лорд Хътън е показал, че не съществува и следа от доказателство, което да оправдава твърденията, че правителството е преувеличило заплахата от Ирак.

Докладът оневини правителството, но мнозина във Великобритания смятат, че заключенията на съдията прикриват истината, коментира Ройтерс.

Дебатите в парламента бяха прекратени за 10-на минути, след като изказване на Блеър беше прекъсвано няколко пъти от освирквания и викове на протестиращи срещу войната граждани от публичната галерия.

Случилото се принуди председателя на Камарата Майкъл Мартин да опразни галерията за посетители - нещо, което не се е случвало от 1987 г.

Преди това премиерът защити доклада на следствената комисия, оглавявана от лорд Хътън. Разследването сне съмненията, че правителството е подправило разузнавателни данни с цел да бъде оправдана войната срещу Ирак и че е действало неправилно спрямо Кели преди смъртта му през юли м.г.

Докладът на Хътън обвини Би Би Си, че излъчената информация, според която кабинетът умишлено е пресилил оръжейната заплаха от режима в Багдад, е била неоснователна. След обнародването на доклада подадоха оставка двама души от ръководството на корпорацията, както и авторът на скандалния материал.

Бившият британски оръжеен експерт Брайън Джоунс, който наскоро се оттегли от министерството на отбраната, твърди, че правителството е упражнило натиск върху разузнаването да представи "подвеждаща" информация за оръжейния потенциал на тогавашния режим в Багдад.

Днес Блеър каза пред парламента, че на времето опасенията на Джоунс са достигнали до знанието на началството му, но не са били взети под внимание.

Лидерът на опозиционната Консервативната партия Майкъл Хауърд подкрепи исканията на Джоунс правителството да публикува разузнавателната информация, довела до твърдението, че Саддам Хюсеин може до 45 минути да приведе в действие оръжия за масово унищожение.

Войната в Ирак се оказва най-голямата грешка във външната политика на Великобритания от войната за Суецкия канал през 1956 г., заяви в интервю за в. Индипендънт бившият външен министър Робин Кук.

"Казано накратко, по време войната нито бяха открити оръжия за масово унищожение, нито беше ограничена терористичната заплаха срещу британските интереси", подчертава Кук, който подаде оставка в знак на протест срещу включването на Великобритания във войната срещу Багдад.

 

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?