Протести срещу застрояването на Карадере в три града, контрапротест - в Бяла

Протести срещу застрояването на Карадере в три града, контрапротест - в Бяла

Стотици граждани излязоха на нови протести в защита на природата и срещу плановете за строеж на курорт в местността Карадере. Основното искане е за спешни законови промени, с които да се забрани строителството в защитените зони по Черноморието – Карадере, крайбрежието на Странджа, дюните край Несебър, Иракли, „Камчийски пясъци”.

Демонстрацията започна на „Орлов мост” в 17:00 часа следобед в неделя. Протестиращите се придвижиха към сградата на Българската агенция за инвестиции на ул. „Аксаков”, където скандираха „Долу мръсните ръце от Карадере!” и „Мафия!”. След това шествието се придвижи към крайната си точка пред Народното събрание.

Протестиращите събират подписка с искане за опазване на Черноморието и пълна забрана за строителство в защитените природни местности. Те декларираха, че не вярват на уверенията на правителствени представители от последните дни, че с проекта на Карадере ще бъдат спазени всички законови изисквания.

Демонстрации се проведоха и в Пловдив, и Варна.

Твърденията на екоминистъра Искра Михайлова, че няма да се строи в нарушение на законите не успокои природозащитниците.

Наложената от управляващите от БСП и ДПС практика на протести и контрапротести не помина и казуса със застрояването на Карадере. След катохора с ековиждания още в петък организираха протест срещу застрояването на Черноморието и насрочиха следващ за днес, по-рано през деня се надигнаха и жителите на Бяла, които обявиха, че "не искат наркомани и голи хипита" на плажа, населен от къмпингуващи.

"Реализацията на инвестиционен проект в района на местността Карадере ще подобри условията при нас, казват организаторите на протеста от инициативния комитет "Да спасим хората в Бяла и региона".

Кметът на крайморския град Анастас Трендафилов заяви, че хората не желаят територията да бъде изцяло бетонирана, а става въпрос за съвсем малка част от нея. Според него с реализацията на инвестиционен проект ще има възможност да се изгради път, да се прекара електрозахранване и този плаж и хубава природа да се използват от много повече хора, отколкото в момента. По думите му плажуващите и пребиваващи там хора изхвърлят тонове боклуци. "Това е един плаж, който в момента се експлоатира по най-безобразния начин", заяви кметът.

Трендафилов не коментира инвестиционния проект за Карадере, защото в общината няма внесено такова инвестиционно намерение.

Част от протестиращите призоваха недоволните в София срещу проекта да дойдат да изчистят плажа и едва тогава да протестират. Жителите на Бяла предлагат в района да се обособи и къмпинг, но с всички условия за пребиваване.

"Искаме строителството да е красиво, със зелени площи и алеи. Ако бъде направено нещо като хората, с пешеходни пътеки, беседки и др., ще е по-хубаво в района", коментира Георги Христов от протестиращите местни хора.

Споделяне

Още по темата

Още от България