Протести в Чехия срещу избора на комунистически депутат в парламентарната комисия

Протести в Чехия срещу избора на комунистически депутат в парламентарната комисия
Хиляди чехи протестираха срещу избирането на комунистическия депутат Зденек Ондрачек за ръководител на парламентарната комисия за надзор над полицията, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.
 
В центъра на чешката столица вчера се събраха около 7000 души, носещи чешки и европейски знамена и плакати с лозунги против завръщането във властта на хора от комунистическите сили на реда. Те подписаха петиция, в която се настоява за ново гласуване за шеф на комисията и се изразява протест срещу министър-председателя Андрей Бабиш, обвиняван, че преди 1989 г. е сътрудничил на тайната комунистическа полиция.
 
Конфедерацията на бившите политически затворници от своя страна заяви в комюнике, че "комунизмът и демокрацията са несъвместими". 
 
Ондрачек е бивш ръководител на силите за борба с безредиците по времето на комунизма, които преди падането на режима през 1989 г. са участвали в преследването на враговете на комунистическата власт, включително в насилие срещу протестиращи. Депутатът заявява, че не съжалява за миналото и казва, че е служил на родината си.
 
Ондрачек беше избран с подкрепата на партията "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) на Бабиш. През уикенда премиерът заяви, че е готов да помогне за замяна на комунистическия депутат с друг кандидат.
Споделяне

Още от Европа