Протести в Нови хан спряха добива на кварцов пясък

Протести в Нови хан спряха добива на кварцов пясък

Докато не се решат проблемите с протестите на жителите от Нови хан срещу добива на кварцов пясък от близкото находище "Побит камък“, концесионерът му "Ватия холдинг“ АД се отказва от работата си, съобщиха от Министерството на енергетиката в неделя.

Ведомството цитира получено от "Ватия холдинг" писмо, че заради протестите на местното население и с оглед на възможността да бъде осигурено общественото спокойствие, фирмата се отказва засега от правото си да добива кварцов пясък от находището.

Концесионният договор за експлоатация на "Побит камък“ е сключен на 6 февруари 2007 г., за срок от 20 години. Концесията е предоставена във връзка с приватизационна сделка на "Ватия“ АД – правоприемник на фирма с държавно участие "Ватия“ – с. Негушево, която е била приватизирана през 8 декември 1998 г.

Срокът на договора за концесия изтича в края на тази година, като концесионерът е поискал удължаване на този срок, посочиха от Министерството на енергетиката.

Процедурата за удължаване на срока е сходна с тази на предоставяне на нова концесия и при нея трябва да бъдат изпълнени всички законови изисквания, които гарантират защитата на населението и опазването на околната среда, допълва ведомството.

То е информирало кмета на община Елин Пелин Ивайло Симеонов за намерението на концесионера да се откаже от добива засега. Енергийното ведомство се ангажира да оказва пълно съдействие на местната власт за неутрализиране на възникналия конфликт и намиране на окончателно взаимно приемливо решение.

Споделяне

Още от България