Протестиращи сезираха СЕМ за антисемитското изказване на Мишо Шамара, той се извини

Мишо Шамара. Сн: БГНЕС

Представители на протестиращи срещу правителството сезираха Съвета за електронни медии (СЕМ) за грубото антисемитско изказване на рапъра Мишо Шамара по ТВ7 в сряда, когато той нарече бившия финансов министър Симеон Дянков "некадърна еврейска гад".

Думите на рапъра, станал известен като "флагман" на контрапротеста в защита на кабинета Орешарски и най-яростен критик на Бойко Борисов и ГЕРБ, не срещнаха никаква реакция у водещия, а и близо 24 часа никоя институция или обществено известно лице не счете за нужно поне да се разграничи публично от ксенофобската и насаждаща расова омраза реплика.

Ксенофобските прояви и говорене срещат острата реакция на европейските институции и ненапразно към политиците ни бяха отправени сериозни упреци за ненаказуемото поведение на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

В разпространено във фейсбук-страницата NOрешарски писмо на протестиращи се казва:

"Градусът на публичното говорене в страната е висок и то не само заради летните жеги. Когато обаче това се отразява и на говоренето в телевизионен ефир, което прелива в антисемитски изрази и реч на омразата, няма как да не бъде притеснително за всички нас, зрителите.

В рамките на пряко излъчване в сутрешния блок на 31 юли 2013 г. в ефира на ТВ7 изживяващият се като говорител на контрапротестите и всички акции в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски рапър Михаил Михайлов a.k.a. Big Sha a.k.a. Мишо Шамара си позволи да употреби словосъчетанието "еврейска гад“, което е, меко казано, недопустимо.

"Аз съм рапър, аз няма да ставам министър-председател“ не може да е оправдание за изговаряне на серия от нецензурни изрази и антисемитски изказвания в пряк национален ефир!

Не намираме и оправдание за това, че след изказванията на г-н Михайлов не последва никаква реакция от страна на екипа на телевизията, чието задължение, според чл. 10, ал. 6 от Закона за радиото и телевизията е "недопускане на предавания, които противоречат на добрите нрави, особено ако съдържат порнография, възхваляват или оневиняват жестокост или насилие или подбуждат към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак“.

Настояваме СЕМ да вземе всички предвидени от Закона за радио и телевизия мерки и санкции", се казва в писмото на протестиращите.

В четвъртък бе разпространено протестно писмо срещу думите на Шамара, подписано от лидера на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов, но в качеството му на представител на "група български, турски, арменски, еврейски, ромски и пр. гадове", както той е подписал декларацията.

"Вече повече от 24 часа една отвратителна изцепка, направена в национален ефир, остава без последствия. Вчера в интервю за ТВ7 лицето на контрапротеста в подкрепа на кабинета Орешарски Мишо Шамара нарече един бивш министър "еврейска гад“. Веднага след това правителството прие с охота подписка в своя защита, поднесена му от антисемита", се казва в декларацията.

"Управляващите услужливо извърнаха глава и пуснаха покрай ушите си изказването на своя човек така, както се подхилкваха мълчаливо и гледаха разсеяно, когато другият им любим антисемит вдигаше нетърпимо неприличен скандал в президентството", продължава декларацията с обещанието за случая да бъде сезиран СЕМ, и да бъде изпратено писмо до европейските посланици.

Със закъснение от едно денонощие реагира и организацията на евреите в България "Шалом", която също изпрати кратък протест до ръководството на ТВ7

Самият рапър се усети, или някой му напомни, че е сътворил сериозен гаф, който може да му затвори вратите не само за музикални, но и за политически изяви, и разпространи в отворено писмо извинение.

"Дълбоко съжалявам и искрено си извинявам за неволно изпусната реплика по адрес на бившия министър Симеон Дянков. Това е груба грешка и никога повече няма да се повтори.

Извинявам се както на българската еврейска общност, която много уважавам и имам прекрасни приятели сред тях, извинявам се на бившия министър за агресивния тон и на всички други, които са чули неволно изпусната механично клиширана реплика.

Нямам и никога не съм имал лоши чувства както към евреите, така и към което и да е друго малцинство в България. От векове живеем заедно, ще живиием заедно и занапред в братство и обич. Това е била винаги и моята цел.

Еврейският и Българският народ са велики. Горд съм, че съм българин и живея в страната, влязла в световната история завинаги с това, че спаси своите евреи от лагерите на смъртта. Горд съм и с това, че много от техните потомци са мои приятели, а и мои учители.

До дни ще поискам среща с негово превъзходителство посланикът на Израел, както и представителите на Еврейската общност в България, за да поднеса моите извинения лично .

Още веднъж - братя, моля приемете моите извинения", завършва писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?