Протестиращи срещу лошите пътища във Враца блокираха главно шосе

В неделя привечер протестиращи блокираха движението и в двете посоки в участъка на главен път Е79 край Враца. От двете страни са се образували дълги опашки от изчакващи
автомобили. Протестът е срещу лошото състояние на пътищата иулиците във Враца. В него се включиха около 50 автомобила и около 100 протестиращи, които спряха движението за повече от половин час, предаде БТА.

Според полицията протестът е незаконен, но го охранява и арестувани няма.

В неделя сутринта над 200 жители на село Елешница блокираха за 15 минути главен път за Разлог в знак на протест заради спор за 30 000 декара гори между общините Разлог и Белица.

По време на блокадата се стигна и до стълкновения с полицейските служители. Въпреки първоначалните намерения на протестиращите да не блокират движението, част от жителите на разложкото село легнаха на пътя.


"Имаше леки сблъсъци с полицията, но няма пострадали хора", според председателя на Инициативният комитет "За опазване на гората на Елешница" Иван Стамберов.

"Проблемът е отнемането на масива от землището на община Разлог, който е прехвърлен към община Белица. От 2001 година с местен референдум селото преминава от Белица към Разлог. С президентски указ и според обнародването в Държавен вестник, от тогава Елешница е част от Разлог, както териториално, така и административно", каза пред Дарик кметът на селото Александър Мицин.

Въпреки това службата по земеделие в Разлог възстановява собствеността на спорните гори на съседната община Белица въз основа на царски указ от 1936 година.

Жителите на Елешница издигнаха транспаранти, част от които гласяха: "Долу ръцете от горите на Елешница", "Не заграбвайте бъдещето на нашите деца" и "Спрете грабежа".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?