Протестите в Ирак не спират, насилието ескалира

Демонстранти опожариха консулството на Иран в свещения град Наджаф

Протестите в Ирак не спират, насилието ескалира

Антиправителствени демонстранти опожариха в сряда вечер консулството на Иран в иракския свещен град Наджаф, в Южен Ирак. Иранският персонал в консулството е успял да избяга през задната врата и е невредим.

Стотици младежи скандираха "Иран вън" и "Победа за Ирак". Един демонстрант загина и 35 бяха ранени, след като полицията използва бойни патрони, за да им попречи да влязат в сградата, съобщи АП, цитирайки полицейски източник.

Иранското знаме е било свалено и заменено с иракско.

В четвъртък Иран поиска от Ирак да вземе решителни мерки срещу "агресорите", подпалили консулството му в Наджаф, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави осъди нападението и "поиска решителни, ефикасни и отговорни действия". "Иран изрази официално отвращението си пред иракския посланик в Техеран", съобщи той.

Протестното движение срещу властите в Багдад и техните ирански съюзници доведе до най-малко 360 жертви през последните два месеца, припомня Франс прес. Протестиращите искат да свалят правителството, което смятат за хронично корумпирано и подкрепяно от Техеран. Повечето от демонстрантите са безработни младежи шиити, които искат смяна на целия политически елит.

Иранското консулство в другия свещен град Кербала вече стана мишена на гнева на протестиращите в началото на месеца. Там обаче иракските сили за сигурност предприеха мерки, което доведе до смъртта на четирима души, припомня Франс прес.

Иракските сили за сигурност убиха днес най-малко 28 протестиращи, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че опожаряването на иранското консулство в Наджаф може да се превърне в повратна точка в бунта срещу подкрепяните от Техеран власти.

Най-малко 24 души загинаха, след като войници откриха огън по протестиращи, блокирали мост в южния град Насирия. Десетки хора са ранени, съобщиха медицински източници.

Четирима демонстранти бяха убити в столицата Багдад, където силите за сигурност откриха огън с гумени, но и с бойни патрони срещу протестиращи в близост до мост над река Тигър.

Днешният ден е един от най-кървавите от началото на бунта в Ирак в началото на октомври. Протестите срещу корупцията се превърнаха в бунт срещу управляващите, които младите демонстранти смятат за подставени лица на Иран, отбелязва Ройтерс.

Протестиращите обвиниха иракските власти, че са се обърнали срещу собствения си народ, за да защитят Иран. "Целите полицейски сили за борба с безредиците и силите за сигурност започнаха да стрелят по нас, сякаш изгаряме целия Ирак", заяви демонстрант, пожелал анонимност.

Засега властите не отстъпват пред размириците. Стотици участници в протестите бяха застреляни, а правителството отправя предложения за политически реформи, които демонстрантите смятат за слаби и козметични.

Генералният щаб на иракските въоръжени сили съобщи днес, че е изпратил военни в помощ на губернаторите на няколко южни провинции, обхванати от протести. Създаден е кризисен щаб под надзора на губернаторите и по заповед на премиера Адел Абдел Махди са били назначени военни, които да контролират останалите сили за сигурност и да помагат във възстановяването на реда.

В Насирия е въведен полицейски час. Аналогична мярка бе обявена и в Наджаф. Улиците там са сравнително пусти, магазини и правителствените учреждения са затворени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят