Протестите за и против правителството минаха на летен режим

Участник в сървайвър поведе "Орешарски марш" към морето

Билборд във Варна призовава правителството да подаде оставка

С "ваканцуването" на властта и протестите "за" и "против" правителството на новата тройна коалиция превключиха на летен режим на работа.

Авангардът срещу кабинета Орешарски се премести на морето, където управляващите се канят за почиват, но това може и да стане под викове "оставка". Поне такива са заканите на протестиращите, които вече 50 дни искат оставката на правителството на новата тройна коалиция, но то не ги чува.

Подкрепящите кабинета пък от следващата седмица вече ще се събират само във вторник, четвъртък и неделя на пилоните пред НДК. 

Редиците и на двата протеста са видимо оредели. "Затишие пред буря, която идва през септември", така определи положението тази вечер пред сградата на президенството един от около трийсетината протестиращи дошли в 19.30 часа.

Атракцията на 51-ия ден от протестите бяха тинейжъри с изрисувани тела, някои в тон с националното знаме. "51 дни вече се изморихме да протестираме и търсим всякакви нови форми на протест", обясниха решението си те.

Сутринта в 10 часа от жълтите павета тръгна пък протестният поход "Орешарски марш". В него се включиха  само четирима, аплодирани от още около двайсетина съмишленици. Водач на групата е 30-годишният Любен Иванов, асистен в Стопанския факултет на Софийския университет и бивш участник в четвъртото издание на сървайвър. В групата са още худжничката Руми Бек и бившият начален учител Георги Маринов.

Те планират да изминат пеш разстоянието до резиденция "Евксиноград", минавайки през Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна - общо над 500 км за 11 дни.

Ентусиастите се надяват  по време на похода им към тях да се присъединят и хора от страната. Целта е да се покаже, че протестите не се случват само в София, а засягат всички, независимо кой къде живее, и всеки, който има желание да ги подкрепи, може да се включи, обясни Любен Иванов.

За да не носят тежки раници, протестиращите пешеходци ще бъдат следвани от съпровождаща ги кола. "Разходите за това начинание ги покриваме от джоба си", каза Любен Иванов.

Във Фейсбук групата "Протестен пешеходен поход "Орешарски марш" е описан маршрутът с местата за нощуване.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?