Процесът срещу Легия започва на 10 юни

Главният обвиняем в делото за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич получи един месец, за да подготви защитата си.

Милорад Лукович, известен с прозвището Легия, в понеделник се появи в съда за пръв път. Той се предаде доброволно на полицията в Белград миналата седмица, след като бе издирван неуспешно повече от година.
Адвокатите на Лукович обещаха техният клиент да каже всичко, което знае, за стрелбата срещу Джинджич на 12 март 2003 г.

През седемте дни, откакто се предаде на властите, Легия доминира водещите новини в сръбските медии, където се ширят слухове, че той ще посочи известни публични личности във връзка със заговора за убийството на Джинджич.

Съществуват и подозрения за това дали Лукович сам е решил да се предаде доброволно, дали не е сключил сделка с властите и ако е сключил, на какво от думите му може да се вярва.

Според друга версия Лукович е просто изкупителната жертва и ще прикрие онези, които действително са убили Джинджич.

Появата на Легия в съда беше първата му публична поява след като изчезна веднага след убийството през март миналата година.

Пространството пред сградата и залата на съда бяха препълнени с хора - журналистически екипи, граждани и служители. В съда се появиха 10 души с фланелки с лика на Зоран Джинджич и със свирки, в отговор на неотдавнашното появяване в съда на членове на жандармерията с фланелки със знака на Частта за специални единици.

В залата пристигна и жената, с която Легия живее на съпружески начала, придружена от многобройна охрана.

Сградата на белградския Окръжен съд за организираната престъпност бе охранявана от специални части, които замениха разформированата вече част за специални операции Червени барети на сръбската полиция от времето на режима на Слободан Милошевич, чийто командир беше Легия.

Облечен в сив костюм, 36-годишният обвиняем изглеждаше безстрастен и съсредоточен. В началото на заседанието той даде накратко свои лични данни, като съобщи, че настоящият му статус е "пенсионер".

Освен като организатор на покушението срещу Джинджич, Легия е обвинен и за убийството на бившия югославски президент Иван Стамболич през 2000 г. и за опит за убийство през 1999 г. на бившия опозиционер и сегашен външен министър на Сърбия и Черна гора Вук Драшкович.

През 80-те години Лукович напуска бивша Югославия и отива във Франция, където се присъединява към Чуждестранния легион, от където идва и прякорът му Легия. Като член на Чуждестранния легион за седем години той участва в няколко въоръжени конфликта в света. През 1992 г. Легия се връща в Сърбия в началото на войните в бивша Югославия и става член на паравоенното формирование на убития Желко Ражнатович Аркан.

През 1999 г. Легия става командир на страховитите Червени барети. Той е отстранен от поста през 2001 г. по време на управлението на Джинджич

Голяма част от хората, които Червените барети арестуваха от името на правителството на Джинджич, по-късно бяха предадени на Хагския трибунал.

Кореспондентът на Би Би Си в Белград посочва, че ако Легия настина преговори пред съда, разкритията му ще хвърлят светлина не само върху убийството на Джинджич, но върху връзките между престъпния свят с полицията и правителството в Сърбия.

Легия, който с още 12 души е обвиняем по делото за покушението срещу сръбския премиер, поиска от съда отлагане на процеса с месец и половина, за да подготви защитата си.

Съдебният състав след консултации на съдиите реши обвиняемият да бъде изслушан на 10 юни, т.е. отлагането да е един месец.

Още от Балкани