Процесът в Малайзия е в ръцете на адвокатите на засегнатите

Процесът в Малайзия е в ръцете на адвокатите на засегнатите лица. Те трябва да подадат съответните документи, за да се вземе решение дали е допустимо обжалването на делото, каза министърът на външните работи Николай Младенов в неделя.

България, както всички останали страни в ЕС, категорично се противопоставя на смъртното наказание, където и да се прилага то, и затова винаги реагираме много остро, когато има такава заплаха, посочи Младенов. По думите му добрата новина е, че в Малайзия от няколко години тече вътрешен дебат относно необходимостта от премахването на смъртното наказание и на тозиетап такива наказания не са прилагани от доста време.

Сигурен съм, че някъде между усилията, които имаме като държава, усилията на ЕС, усилията на малайзийското общество да премахне заплахата от смъртно наказание, това ще се постигне.

Надявам се, разбира се, и абсолютно справедливо да бъде гледано делото на нашите съграждани, каза министърът.

Говорителят на МВнР Весела Чернева посочи, че 935 са общо осъдените на смърт в Малайзия, чиито присъди не са изпълнени, като 205 души са подали молби за помилване, а останалите 730 са все още в процедура на обжалване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?