Проучване убеждава, че нелегалният цигарен пазар у нас се е свил до 15.3%

Проучване убеждава, че нелегалният цигарен пазар у нас се е свил до 15.3%

Делът на нелегалния пазар на цигари в България е 15.3% към средата на 2012 г., съобщиха от Агенция "Митници" в сряда като се позоваха на проучване на независима агенция за пазарни изследвания, възложено от тютюневите компании.

Компаниите са участници в инициатива, назована "Срещу незаконната търговия с цигари". Данните от проучването представители на компанията връчили на финансовия министър Симеон Дянков и на директора на Агенция Митници" Ваньо Танов.

Делът на нелегалните цигари - произведени нелегално в цигарените фабрики у нас, в нелегални цехове или внесени контрабандно у нас, по други експертни оценки, включително на Центъра за изследване на демокрацията, се движи около 40% от целия пазар. Тази оценка не се приема от Агенция "Митници", която твърди, че е твърде завишена.

Според проучването положителната за втора година намалява делът на незаконните тютюневи продукти от 34.5% през 2010 г. на 23.3% през 2011 г. и 15.3% към средата на тази година.

Това се дължало на запазването на акцизната ставка върху цигарите и "постоянната работа от страна на държавните институции в борбата с контрабандата".

Според цигарените компании една от най-ефективните мерки срещу нелегалната търговия би била въвеждането на дългосрочен график за постепенно и поетапно увеличаване на акциза от 2014 до 2018 г., когато България трябва да достигне минималните нива на акциза върху цигарите за ЕС от 90 евро за 1000 къса от сегашните 75 евро. Финансовият министър е обещал да не пипа акциза за 2013 г. и е обяснил, че това може да стане през 2016-2017 г."

Въпреки че отчетеният дял на незаконни цигари на пазара за цялата страна бележи спад с 8% за една година, контрабандата в по-малките и погранични населени места остава висока, като не показва подобрение и се запазва на същите средни равнища от 2011 г. - около 26%, сочи още проучването.

В отделни градове като Сливен, Хасково, Пазарджик, Видин, Лом разпространението на незаконни цигари е все още високо - между 30 и 35%. Тревожни са резултатите в градовете Благоевград (43.1%), Сандански (45.8%) и Кюстендил (51.5%).

Според изследването рекордът по потребление на незаконни продукти в страната е измерен в Свиленград – 90.5% от всички продавани на пазара там цигари са контрабандни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес