Ваньо Танов: Загубите от цигарената контрабанда са 400 млн. лв.

"Имаме 180 милиона лева повече приходи от акциз от цигари. 400 милиона лева са загубите от контрабанда на цигари", каза по БНТ в четвъртък директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов в отговор на критиките към ведомството му от страна на опозицията и неправителствени организации, че контрабандата на цигари е разцъфнала по негово време до небивали размери.

"Смятам, че нашата битка е доста успешна. Ако сравняваме с прогнозите, които направи Международният валутен фонд и Световната банка, трябва да отбележим, че драстичното увеличаване на акциза на цигарите на всеки 10% водят до 4% спад. Това са изследвания, които са правени в продължение на 10 години в целия свят. При снижаване или запазване на същите доходи на хората прогнозата беше, че потреблението ще спадне на 9 милиарда къса годишно, а то е близо 11 млрд, аргументира се Танов по познатия начин.

"Бяха изградени на всички митници координационни центрове, които работят денонощно. Прави се денонощен анализ. Изградени бяха структурите на митническото разузнаването и разследване. Осем рентгенови системи пристигат. Две вече са монтирани на пристанище Варна и Бургас, монтирани са и на Капитан Андреево, на Калотина в Русе", похвали се още директорът на митниците и обяви, нямало почти никакви шансове цигари да влязат по море.

Според него с въвеждането на митническото разследване проблемите по южната граница са намалели.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?