Провал на мерките да се спре финансирането на Ал Каида

Проучване на ООН, информация за което изтече в медиите, сочи, че усилията да се прекрати финансирането на терористичната мрежа Ал Каида са се провалили, предаде Би Би Си.

Причина за това е неадекватното взаимодействие, празноти в законодателството и липса на политическа воля, пише британският в. Файненшъл Таймс.

Проучването показва, че два от предполагаемите източници на финансиране на Ал Каида са все още активни в Италия и Швейцария.

Международното ембарго върху доставките на оръжие за Ал Каида не работи и трябва да бъде преразгледано, се казва още в доклада.

Независимо от системата на финансови проверки, насочена да пресече терористичната дейност, много страни не споделят адекватна информация, пише Файненшъл Таймс.

След атаките срещу САЩ на 11 септември, от държавите се изисква да предават в комисията на ООН списъци на лица и организации, свързани с тероризма.

Според проучването обаче много страни не правят това и се съпротивляват да отнемат собствеността или бизнеса на подобни субекти, посочва вестникът.

В цитирания от Файненшъл Таймс доклад се казва, че оръжейната забрана за Ал Каида е "тотално неефективна" в някои аспекти и се нуждае от цялостно преразглеждане.

Благотворителни организации, за които се предполага, че са свързани с Ал Каида, продължават да работят и са трудни за контрол поради обвързаността им с хуманитарни мрежи, се отбелязва още в проучването.

Цитирани са случаите с Йозеф Нада и Идрис Насредин, директорите на Ал Такуа - група, за която Вашингтон смята, че е ключов източник за финансиране на Ал Каида.

Двамата продължават да поддържат търговските си интереси и държат собствеността си в Швейцария, дори когато бяха категоризирани като финансиращи тероризма.

В доклада се посочва, че Нада е посетил Лихтенщайн през януари, където се опитал да пререгистрира две компании, свързани с Ал Такуа, независимо че му е било забранено да пътува по силата на наложени от ООН рестрикции.

Подобни примери "отразяват продължаващата сериозна слабост по отношение на контрола върху бизнеса и активите, различни от банкови сметки", пише в доклада, цитиран от Файнешъл Таймс.

Самият Йозеф Нада отрича каквито и да е връзки с екстремистки групировки.

Споделяне

Още от Свят