Провали се сливане на “Импириъл Табако”

Тютюневата компания “Алтадис”, притежаваща брендовете “Галоаз” и “Житан”, отказа сливане с британския си конкурент “Импириъл Табако”, известен с марките “Давидоф” и “Уест”. Ръководството на “Алтадис” е решило, че предложената сума от 16,1 млрд. долара е твърде малка за поглъщането на компанията, се посочва в прес съобщение на испанския производител, разпространено във вторник.

През март “Импириъл Табако” предложи за активите на “Алтадис” 15 млрд. долара, като цената бе повишена след отхвърлянето на първоначалната оферта.

След обявения отказ, британската компания, която е четвъртият по големина производител на цигари в света, заяви, че както и преди смята сливането с “Алтадис” за перспективно. Сделката би позволила на “Импириъл Табако” да укрепи своите позиции в борбата с водещите тютюневи компании “Филип Морис”, “Джапан Табако” и Бритиш Америкън Табако”, отбелязва Асошиейтед прес.

Борсите веднага реагираха на новината като стойността на акциите на “Алтадис” падна с половин процент, а тази на книжата на “Импириъл” – с 0,3 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес