Проверка дали столичното парно е завишило сметките за март

Проверка дали столичното парно е завишило сметките за март

Комисията за енергийно и водно регулиране започва проверка дали общинската "Топлофикация София" е завишавала сметките за месец март, съобщиха от регулатора във вторник.

Комисията се е сезирала по подадени сигнали и медийни публикации за оплаквания от страна на клиенти на дружеството. Сега КЕВР ще провери как парното е формирало ценообразуването на сметките за миналия месец.

Резултатите ще бъдат публично обявени след приключването на инспекцията. В случай че в хода на предстоящата проверка бъдат констатирани нарушения от страна на топлофикационното дружество, комисията ще предприеме предвидените в закона административно-наказателни мерки.

От "Топлофикация София" обясниха, че през март температурите са били по-ниски с 2.3 градуса в сравнение със същия месец на 2019 г., а в допълнение заради извънредно положение от 13 март повечето столичани са останали в домовете си и потреблението на топлинна енергия е нараснало. В последните десет дни на март били изразходвани 430 323 МВтч топлинна енергия, докато година по-рано потреблението е било 346 945 Мвтч.

Дружеството увери, че априлските сметки за парно ще са с 26.5 на сто по-ниски заради намалената цена на газа с близо 43 на сто. Освен това след като им бъдат определени по-ниските цени със задна дата от 5 август до края на март клиентите ще си получат надвзетите суми. За абонатите с прогнозни сметки на база миналогодишното потребление парите ще се връщат чрез изравнителната сметка, а при тези с реален отчет още в следващата сметка след извършване на преизчисленията на цената на парното, обясниха от общинската фирма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?