Проверка дали столичното парно е завишило сметките за март

Проверка дали столичното парно е завишило сметките за март

Комисията за енергийно и водно регулиране започва проверка дали общинската "Топлофикация София" е завишавала сметките за месец март, съобщиха от регулатора във вторник.

Комисията се е сезирала по подадени сигнали и медийни публикации за оплаквания от страна на клиенти на дружеството. Сега КЕВР ще провери как парното е формирало ценообразуването на сметките за миналия месец.

Резултатите ще бъдат публично обявени след приключването на инспекцията. В случай че в хода на предстоящата проверка бъдат констатирани нарушения от страна на топлофикационното дружество, комисията ще предприеме предвидените в закона административно-наказателни мерки.

От "Топлофикация София" обясниха, че през март температурите са били по-ниски с 2.3 градуса в сравнение със същия месец на 2019 г., а в допълнение заради извънредно положение от 13 март повечето столичани са останали в домовете си и потреблението на топлинна енергия е нараснало. В последните десет дни на март били изразходвани 430 323 МВтч топлинна енергия, докато година по-рано потреблението е било 346 945 Мвтч.

Дружеството увери, че априлските сметки за парно ще са с 26.5 на сто по-ниски заради намалената цена на газа с близо 43 на сто. Освен това след като им бъдат определени по-ниските цени със задна дата от 5 август до края на март клиентите ще си получат надвзетите суми. За абонатите с прогнозни сметки на база миналогодишното потребление парите ще се връщат чрез изравнителната сметка, а при тези с реален отчет още в следващата сметка след извършване на преизчисленията на цената на парното, обясниха от общинската фирма.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?