Проверка в "България Ер" заради проблемите на "Хийтроу"

Информацията за това, че на лондонското летище Хийтроу не е имало представител на "България Ер" и че пътниците са били поставени в крайно лоши условия ще бъде проучена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Ако това се докаже, авиокомпанията ще понесе съответните санкции, заяви Цветков пред журналисти във вторник. Той добави, че за целта ще бъдат направени допълнителни разследвания "дали националният ни превозвач е изпълнил ангажиментите си към пътниците и дали е реагирал по най-правилния начин". В подобни случаи обаче, по думите му, трябва да помогнат и съответните власти на място, защото това не може да бъде грижа единствено на превозвача.

"Не искам никого да оневинявам, но и да обвиняваме прекалено превозвача ни не би било коректно", каза Александър Цветков. "Когато има извънредни метеорологични условия е много трудно да се реагира, защото има динамичен процес, наблюдава се обстановката и не би могло с много добра точност да се установи кога ще стане излитането на самолети. На това се дължи и липсата на достатъчно информация много често", коментира той.

Пътниците трябва да знаят и да бъдат информирани за предстоящите планове на авиопревозвача, както и за възможностите да бъдат транспортирани, каза още Цветков. Това според него е могло да бъде направено и по по-добър начин. Все пак министърът призова да се отчете фактът, че всички изпитват затруднения заради влошените метеорологични условия и да не обвиняваме прекалено превозвача.

В нощта срещу вторник на летище София пристигнаха два самолета с българи, които заради лошото време бяха блокирани на летище Хийтроу в Лондон. Първият полет на България ер бе редовен и кацна преди полунощ. Вторият бе извънреден и с него пристигнаха пътници, престояли 4 дни на лондонското летище, както и в хотели в британската столица.

Около 50 българи все още очакват да отпътуват от Лондон.

По-рано през деня представители на "България Еър" съобщиха, че превозвачът ще изпълни допълнителен полет, за да прибере своите пътници от Лондон. Авиокомпанията ще изпрати "Ербъс A319" със 144 места, а английските власти са дали разрешение да се използва летище Лутън. Очаква се самолетът ще кацне в София в 01:00 часа българско време.

Междувременно Европейската комисия отправи остра критика относно ситуацията на летищата в Европа.

Комисията нарече "неприемлив" хаоса на европейските летища, където тази седмица бяха отменени и забавени стотици полети, а голяма част от пътниците останаха на летищата заради обилните снеговалежи.

"Дълбоко съм загрижен за нивото на възпрепятстване на пътуването в Европа вследствие на тежките снеговалежи. Това е неприемливо и не трябва да се случва отново.", заяви еврокомисарят по транспорта Сийм Калас.

Ръководството на лондонското летище Хийтроу съобщи още във вторник, че то може да остане частично парализирано и след Коледа, което означава, че десетки хиляди пътници ще се окажат в безизходица по време на празничния период.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?